Paradox mioritic: desi e superproductie, preturile la legume nu dau inapoi!
In aceasta toamna bogata, asistam la un paradox mioritic. Desi natura a fost generoasa cu noi si avem supraproductie de fructe si legume, preturile din piete nu scad. Ba, mai rau, in comparatie cu toamna lui 2008, in unele cazuri avem si cresteri.
Desi puterea de cumparare a romanilor a scazut fata de anul trecut, producatorii si comerciantii din piete nu au redus preturile. La legume, cresterile nu sunt chiar mari, insa pretul merelor, de exemplu, se poate dubla pe drumul de la livada la intrarea in piata.
O explicatie ar fi faptul ca producatorii incearca sa recupereze pe ultima suta de metri pierderile dintr-un an intreg, mai ales ca luna viitoare se incheie sezonul produselor autohtone. Unii producatori prefera sa faca troc cu legume decat sa le scoata la vanzare la preturi de nimic.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Chiar cei care ies la marginea drumului sau in fata curtii vand mai scump, aproape la aceleasi preturi ca la piata.
Prin comparatie cu anul trecut, gogosarii extrem de cautati toamna sunt mai scumpi, inclusiv in pietele de la marginea Capitalei. Pe de alta parte, cartofii si rosiile costa la fel, desi productia a fost cu 30% mai mare in 2009. Mai rau, daca va opriti pe marginea soselei, puteti sa aveti surpriza sa dati chiar mai mult ca la taraba.
Scumpe sau nu, legumele si fructele romanesti vor fi inlocuite in curand de cele din tari de soare pline.