Orasul in care 15% dintre romani ar vrea sa se mute. 200.000 de oameni ar putea migra aici in urmatorii ani
Cluj - Napoca a devenit in ultimii ani locul ideal pentru tot mai multi romani. 15% din populatie ar vrea sa se mute in orasul de pe Somes, dupa cum arata datele unui studiu realizat de Banca Mondiala.
Oamenii sunt atrasi de numarul mare de slujbe bine platite, in special din sfera IT. Evenimentele internationale de renume organizate la Cluj sunt si ele un motiv, iar linistea orasului, in comparatie cu Bucurestiul de exemplu, e decisiva mai ales pentru familiile care au copii.
Cristina este din Targoviste. A terminat facultatea in Bucuresti si a lucrat 4 ani in domeniul IT. De 9 luni s-a mutat la o companie din Cluj si nu regreta aceasta schimbare.
Cristina Toderoiu: "Simteam ca Bucurestiul nu este super compatibil cu personalitatea mea si cred ca a fost o decizie buna, pentru ca lumea aici este mai cumsecade, ritmul e poate mai potrivit cu stilul meu de a fi."
Bucuresteanul Gratian, in schimb, spune ca viata in Ardeal e prea linistita pentru gustul lui.
Gratian Morosanu: "Mutarea la Cluj am facut-o in principiu datorita companiei. Asta m-a determinat sa imi schimb locatia am, stat in Bucuresti 30 de ani. Foarte multe companii am vazut ca vin aici din ce in ce mai mult, foarte multe companii isi dezvolta mici echipe sau deschid birouri intregi, ceea ce creaza o groaza de oportunitati."
Intr-un studiu al Bancii Mondiale, 15% dintre romani au declarat ca ar vrea sa locuiasca la Cluj-Napoca. Clasamentul oraselor atragatoare continua cu Bucuresti si Timisoara.
Marcel Ionescu Heroiu, expert senior dezvoltare urbana Banca Mondiala: "In general, oamenii tineri cu varsta intre 20 si 39 de ani. Clujul atrage in primul rand oameni tineri, bine pregatiti din alte centre urbane. Atrasi in primul rand de mediul universitar si mediul privat bine dezvoltat. Un mediu urban dinamic, lucruri interesante care se intampla, un oras in ciuda dimensiunii reduse, cosmopolit si tanar."
La dezvoltarea orasului au contribuit si autoritatile locale. Pentru investii care creaza locuri de munca, firmele primesc reduceri de impozite. Proiectiile arata ca in urmatorii 5-10 ani, peste 200 de mii de persoane ar putea migra in Cluj, lucru care are si efecte secundare.
Adrian Coroian economist: "La nivel de infrastructura suntem rau de tot ramasi in urma si in ritmul acesta ne vom sufoca. Este deja destul de dificil sa lucrezi in Cluj."
Spre exemplu, in urma cu 5 ani zona borhanci din Cluj-Napoca era doar un spatiu verde. Acum insa, peisajul s-a schimbat radical. Aici s-a construit un adevarat cartier rezidential, cu sute de case si blocuri noi, iar metrul patrat costa peste o mie de euro.
Iulia Persa, purtator de cuvant Primaria Cluj Napoca: "Anul trecut, Primaria municipiului Cluj Napoca a eliberat 2300 de autorizatii de construire, cu aproximativ 800 mai multe ca in anul precedent 2015."
Judetul Cluj este pe locul al doilea in tara, dupa Bucuresti, la capitolul salariu mediu net, cu un somaj de numai 3 procente.