O noua materie pentru liceeni, optional: administrarea calculatoarelor

25-08-2010 00:00


Sala de curs

Liceenii vor putea studia optional, din anul scolar 2010-2011, disciplina Administrarea calculatoarelor si a retelelor. Programa scolara corespunzatoare a fost aprobata de Ministerul Educatiei.

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, recunoaste ca aceasta materie era asteptata si chiar dorita de unii elevi.

Potrivit Mediafax, disciplina se poate studia in clasele a IX-a, a X-a, a XI-a sau a XII-a, cate o ora pe saptamana, pe durata unui an, in cadrul curriculumului, la decizia scolii, pentru filierele teoretica si vocationala, la toate specializarile.

Reprezentantii Ministerului Educatiei au precizat ca disciplina optionala ofera posibilitatea studiului avansat al elementelor de tehnologia informatiei, cu accent pe componentele hardware, gestionarea si utilizarea acestora.

"Pentru liceele care aleg acest optional, continutul optionalului va fi disponibil online, in mai multe limbi, ceea ce ofera posibilitatea utilizarii lui in invatamantul bilingv sau cel pentru minoritatile nationale", se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei.

Cursul este tradus in limbile maghiara, germana, franceza, italiana, rusa, poloneza, spaniola, portugheza, turca, araba, greaca, hindi si japoneza.

La finalul cursului, elevii au posibilitatea sa sustina un examen care, in conditiile promovarii, le ofera o certificare recunoscuta international in domeniul administrarii si utilizarii calculatoarelor (desktop si laptop), functionarii si securitatii retelelor de calculatoare. Continutul cursului este aliniat cu calificarile CompTIA A+ (SUA) si EUCIP IT Administrator (UE).

Programul Cisco Networking Academy a fost initiat ca urmare a semnarii, in 2005, a unui Memorandum de colaborare intre Ministerul Educatiei si Cisco.

Documentul prevedea introducerea de cursuri oferite de Cisco, in curriculumul obligatoriu din invatamantul profesional si tehnic. In cadrul acestui parteneriat, Cisco a asigurat suporturile de curs in limba engleza, accesul la sistemul de evaluare si testare online precum si formarea instructorilor.

Incepand din anul scolar 2007-2008, aproximativ 16.000 de elevi au urmat cursurile Cisco, recunoscute de angajatori de top din Romania si din strainatate.

Ca urmare a obtinerii de fonduri europene, Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic a introdus versiunea in limba romana pentru IT Essentials: PC Hardware and Software din cadrul Cisco Networking Academy.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO