Noul Cod al Muncii, in dezbatere. Afla ce se schimba si cum te afecteaza

Muncitor

Varianta finala a Codului Muncii a intrat in dezbatere publica. Sunt peste 70 de modificari aduse legii vechi pe care ministerul muncii si le-a asumat. Afla ce se modifica.

Evident, raman foarte multe puncte de care sindicatele nici nu vor sa auda. Cum ar fi: mai multe ore suplimentare, contracte scurte si concedii obligatorii, fara plata.

Guvernul nu cedeaza in fata sindicatelor si a unora dintre patronate si pastreaza propuneri considerate defavorabile angajatilor.

Spre exemplu, daca o companie trece prin asa-numite perioade moarte, salariatul poate lucra doar patru zile pe saptamana sau poate sta acasa 15 zile pe luna, evident pe mai putini bani.

In schimb, in perioadele in care se lucreaza la foc continuu, se pot lucra 9 sau 10 ore pe zi, timp de patru luni pe an, fata de cel mult trei, cum este in prezent. Iar orele suplimentare se vor putea compensa in ore libere in termen de doua luni si nu intr-o luna cum era pana acum.

Citește și
munca
Ce s-ar putea modifica in Codul Muncii si cum te va afecta
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

In forma publicata pe site, Ministerul Muncii vine si cu propuneri noi. In perioada de proba, de exemplu, absolventii pot fi trimisi acasa oricand fara preaviz, iar in locul lor adusi alti tineri doritori sa se afirme.

Fara acordul sindicatelor, proiectul se poate bloca in drumul spre Parlament, pentru ca este nevoie de consultarea partenerilor sociali si de avizul Consiliului Economic si Social. Pana pe 20 decembrie, insa, propunerile raman in dezbatere publica.

Iata care sunt modificarile aduse de Noul Cod al Muncii:

• se interzice incheierea unui contract de munca pentru prestarea unei activitati ilicite (in loc de "ilicite si imorale", ca in vechea forma

• Art. 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Este interzisa, sub sanctiunea nulitatii absolute, incheierea unui contract individual de munca in scopul prestarii unei munci sau a unei activitati ilicite."

• La art. 21 se introduce un alineat nou alin. (5) care va avea urmatorul cuprins: " (5) Angajatorul poate renunta unilateral la clauza de neconcurenta prevazuta in contract, plata indemnizatiei de neconcurenta incetand din luna urmatoare notificarii scrise a angajatului privind denuntarea acesteia."

• perioada de proba creste: - de la 30 zile calendaristice pt executie la 45 zile calendaristice - de la 90 zile calendaristice pt conducere la 120 zile calendaristice

• Alin. (4) ale art. 31 se abroga. - (4) AbsolvenŃii instituŃiilor de invaŃamant se incadreaza, la debutul lor in profesie, pe baza unei perioade de proba de cel mult 6 luni.

• La art. 44 alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi numai cu acordul salariatului, din 2 in 2 luni." (riscul ca lucratorul sa fie delegat permanent, angajatorul avand « posibilitatea » sa forteze acordul acestuia.)

• La art. 49 dupa alin. (4) se introduce un alineat nou, alin. (5) cu urmatorul cuprins: (5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului va interveni o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept va prevala. (periculoasa, permitand de exemplu, ca pe durata concediului de maternitate, lucratoarea sa fie concediata daca a decedat angajatorul sau din alta cauza independenta de vointa sa.)

• La art. 52 dupa alin. (2) se introduc alineatele (3) respectiv (4) care vor avea urmatorul cuprins:
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depasesc 30 zile, angajatorul va avea posibilitatea reduceri programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului.
(4) In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluari ei, angajatorul, poate acorda in aceasta perioada concediu fara plata, dupa informarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii.

• La art. 56 alin. (1) lit. a), b), c) si e) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul a dizolvarii angajatorului persoana juridica de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii. (Decesul angajatorului persoana fizica nu poate fi in sine un motiv de incetare a CIM. Obligatiilor si drepturilor acestuia li se subroga prin succesiune, eventualii mostenitori)

DEMISIA

• previzul creste de la 15 zile calendaristice pentru functii de executie la 20 zile lucratoare - de la 30 de zile calendaristice pentru functii conducere, la 45 de zile lucratoare

• Contractul pe perioada determinata - pe o perioada de max 2 ani extins la 3 ani, cu posibilitatea prelungirii ori de cate ori - nu mai este obligatoriu sa faci contract pe per nedeterminata dupa mai multe succesive determinate

• Art. 111 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. 2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana. Se majoreaza perioada de referinta asa cum este in Directiva UE privind timpul de lucru.

• Ore suplimentare - se extinde la de 30 la 60 de zile perioada in care pt orele suplimentare trebuie date ore libere - apare o notiune noua: in perioadele in care firma nu are activitate, poate da ore libere platite, pt ca mai tarziu sa beneficieze de ore suplimentare, pe care sa nu le mai deconteze Proiectul de lege al Codului Muncii [pdf]
1) - la angajare, salariatul trebuie sa fie informat incusiv despre modalitatea de evaluare a competentelor
2) La art. 25 se introduce un alineat nou, care devine alin. (2) cu urmatorul cuprins: „(2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura vor fi specificate in contractul individual de munca."
3) Art. 27 alin. (3) se abroga. - (3) In situaŃia in care salariatul prezinta certificatul medical dupa momentul incheierii contractului individual de munca, iar din cuprinsul certificatului rezulta ca cel in cauza este apt de munca, contractul astfel incheiat ramane valabil.
4) La art. 29 alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins: - „(4) Angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza."
5) Art. 31 alin. 41 devine alin. (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: - „3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti." - pt absolventi, fara preaviz, deci ii exploatezi

• (3) Se interzice cumulul a mai mult de doua functii la acelasi angajator."

• 19. Art. 36 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Cetatenii straini si apatrizii pot fi angajati prin contract individual de munca in baza autorizatiei de munca eliberata potrivit legii." (autorizatei si nu permis, posibil, sa faciliteze angajarea)

• La art. 40 la alin. (1) se introduce o noua litera lit. f) cu urmatorul cuprins: „f) sa stabileasca obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora." (sa stie omul la ce sa se astepte la angajare)
• La art. 52 alin. (1) litera b) se abroga. ART. 52 (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din iniŃiativa angajatorului in urmatoarele situaŃii: b) ca sancŃiune disciplinara;

• (7) Daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.

• durata contractelor de munca temporara creste de la 12 la 24 luni

AFLA TOATE MODIFICARILE PROPUSE PENTRU NOUL COD AL MUNCII, PE WWW.INCONT.RO

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Noul Cod al Muncii! Ne intoarcem la saptamana de lucru de 6 zile?
Noul Cod al Muncii! Ne intoarcem la saptamana de lucru de 6 zile?

S-a vorbit, de-a lungul timpului, de ziua de munca de 12 ore, de desfiintarea tuturor reglementarilor nationale in ceea ce priveste contractele de munca sau despre simplificarea procedurilor de concediere.

Ce s-ar putea modifica in Codul Muncii si cum te va afecta
Ce s-ar putea modifica in Codul Muncii si cum te va afecta

Desi autoritatile sustin ca nu exista inca un document care sa contina modificarile care se vor aduce la Codul Muncii, in ministerul de resort se lucreaza la asta.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.