Luna octombrie, perioada in care mustul apare in targurile din marile orase. Pretul cu care se vinde un litru de licoare
Mai dulce ca mierea si mai problematic decat orice nectar, daca pierzi sirul paharelor, mustul are acum, in brumarel, perioada de glorie.
In timp ce micii producatori umplu de sute de ori teascurile de pe vremea bunicilor, cramele producatorilor industriali s-au preschimbat si ele, vremelnic, in mustarii. In orasele mari se tin targuri. Iar cei care vor sa se bucure de gustul mustului dau bucurosi 8-9 lei pe litrul de licoare aromata.
In satul din Vrancea de unde provin niste viticultori se spune ca regina Cleopatra facea baie nu in lapte, ci in must. Din merlot si hamburg, din capsunica si ottonel, oamenii storc toata dulceata pusa de soare in boaba de strugure. Si tot din teasc scot si profitul. O cuva de 60 de litri se goleste la 2-3 ore...
Clientii sunt nostalgici. Duc dorul copilariei. "Erau mustarii si pe vremea aia. Sa nu exagerez, beau un kilogram de must", spune un barbat.
2-3 saptamani in loc de 2-3 zile rezista mustul ambalat asa cum nu stiu taranii nostri, ci doar marile companii de vinificatie. Ambrozia de feteasca neagra a fost trasa intr-o punga dublata cu folie de aluminiu. Mustul e pasteurizat, iar procesul de fermentatie stagneaza. Culmea, cei 10 litri vidati te scot mai ieftin decat la teasc, adica 6 lei litrul. Si se poate si mai ieftin: 9 lei un pet de doi litri, pentru comenzi online si prin telefon, la cramele care aduc must la cisterna.