Lista taxelor pentru romanii care vor sa studieze in liceele din Marea Britanie, Olanda sau Elvetia

Dată publicare: 14-10-2013 18:54
Dată actualizare: 17-10-2013 06:50


Scolile din strainatate ii racoleaza pe tinerii inteligenti chiar din liceu.

Englezii, de pilda, le ofera pe langa educatie gratuita, masa, cazare, si cursuri.

Si nemtii, spaniolii sau elvetienii sunt interesati de elevii romani cu potential. Dovada ca in ultimii ani numarul adolescentilor care invata in afara tarii a crescut de cateva ori, iar cei mai multi nu au plecat pe banii parintilor, ci cu ajutorul burselor obtinute pe merit.

'Ssuntem aici elevi din toate colturile lumii...e minunat'', spune Iulian Bold.

Iulian a facut primii doi ani de liceu la Galati. Acum il gasim in Scotia cu o bursa oferita de Marea Britanie. A fost selectat pe baza unor interviuri si studiaza administratie si afaceri.

''Aici se axeaza pe ceea ce iti place tie sa faci, aici studiez 6 materii, acasa studiam 17. Profesorii sunt mai caldurosi, daca ai o problema iau vin imediat la tine sa vada ce s-a intamplat''

La 17 ani si Razvan a lasat un liceu din Severin pentru o scoala de elita din Anglia. Pasionat de economie, e convins ca profesorii din strainatate il vor instrui asa cum isi doreste.

"Vreau sa studiez economia si cred ca cel mai bine e sa fac asta la o universitate de top...''

Numarul elevilor care invata peste granita creste in fiecare an. Sunt cateva sute in acest moment care studiaza in licee din Marea Britanie, Elvetia, Spania sau Germania.

"La nivel personal, sunt pe cont propriu, iau legatura cu un sistem educational nou, elevii sunt din ce in ce mai deshisi, numarul de aplicatii a crescut de la an la an", spune Lucian Gramescu.

''E o certitudine ca multe Universitati din Romania nu le ofera o posibilitate de dezvoltare extraordinar de buna, in consecinta pentru a-si maximiza sansele la o universitate buna pleaca sa studieze mai devreme'', spune Daniel Funeriu.

Criteriile de selectie ale liceelor din strainatate sunt foarte dure.

Pe langa rezultatele exceptionale, elevii trebuie sa aiba o atintudine pozitiva si un comportament exemplar in viata de scolar. Iar un mare avantaj au cei care sunt implicati in activitati extrascolare cum asunt cele de voluntariat.

Elevilor care obtin bursa li se adauga si cei carora parintii le platesc studiile. In Marea Britanie, de pilda, un singur an de scoala costa de la 3.000 lire sterline in sus. In Olanda, aproximativ 1500 de euro, iar in Elvetia 26.000 de franci pe trimestru.


VIDEO PROTVPLUS.RO