Institutul Inimii din Targu Mures, in pragul unui colaps! Nu sunt bani

Dată publicare: 20-01-2010 00:00
Dată actualizare: 31-10-2012 12:58


Situatia dramatica la spitalul din Targu Mures, unul din cele doua centre ale tarii unde sunt operati copiii cu malformatii cardiace grave. In prezent, medicii se pot ocupa doar de 50% dintre cazuri, deoarece nu mai au bani.

Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, cunoscut si ca Institutul Inimii, este in pragul unui colaps. Aici, fondurile au fost reduse cu jumatate, pentru ca bugetul de stat a fost votat cu mare intarziere, iar medicii spun ca este cea mai grea perioada prin care au trecut vreodata.

In tot acest timp, listele de asteptare numara sute de pacienti cu urgente majore. Unii au doar cateva luni.

Florin, de exemplu, are 4 ani si sufera de o malformatie grava a inimii care il impiedica sa faca si cativa pasi. Pentru el efortul este urias si lesina de cateva ori pe zi. Disperata, mama lui il duce mai mult pe brate.

Sunt alte 400 de cazuri la fel de grave ca cel al lui Florin, iar medicii sunt neputinciosi. In lipsa banilor, le este imposibil sa intre cu toti in sala de operatie.

Pe de alta parte, oficialii din Ministerul Sanatatii dau asigurari ca vor debloca fondurile in curand, din moment ce bugetul a fost votat in Parlament. Oricum, doctorii sunt pesimisti.

Anual, in Romania se nasc in jur de 1.000 de copii cu malformatii cardiace. 900 au nevoie de ajutor medical in primul an de viata. O astfel de interventie poate sa coste si cateva mii de euro.


VIDEO PROTVPLUS.RO