Impozitele din Capitala, majorate cu 16%. Cei care au platit deja taxa revin la ghiseu cu diferenta
Cresterea taxelor locale ii afecteaza si pe bucuresteni. Consilierii generali au votat marti o majorare a impozitelor pentru case si terenuri cu 16 procente.
Potrivit unei ordonante a Guvernului, primariile cu datorii mai vechi de 90 de zile sunt obligate sa le ceara locuitorilor mai multi bani. Iar Bucurestiul intra in aceasta categorie.
Daca in urma cu doua luni primarul Capitalei preciza ca bucurestenii nu vor plati taxe si impozite mai mari anul acesta, acum a fost nevoit sa revina asupra declaratiei.
Sorin Oprescu, primarul Capitalei: "Ordonanta guvernamentala nu ne permite sa decidem noi daca vrem majorarea taxelor, ci ne obliga cel putin la indexarea taxelor cu rata inflatiei".
Cu o majorare de 16 procente, impozitul pentru o garsoniera ajunge la 87 de lei, in loc de 75, cat era anul trecut, iar pentru un apartament cu doua camere creste cu 20 de lei.
Si pentru un teren de 250 de metri patrati, de pilda, de la marginea Capitalei, proprietarul va plati 116 lei.
Nu vor scapa de taxe marite nici cei care au vrut sa fie buni contribuabili, s-au ingramadit la ghisee la inceputul anului, iar acum sunt la zi cu datoriile. Cel mai probabil, in curand aici se vor forma noi cozi, pentru ca odata cu majorarea impozitelor, toti vor fi nevoiti sa revina pentru a achita diferenta.
E drept, insa, ca cine se intoarce la ghiseu pana la 30 septembrie plateste cu 10% mai putin din diferenta.
Nemultumiti sunt si reprezentantii directiilor de taxe si impozite.
Oundjian Hrant, director geneneral DGITL Sector 4: "Softul de taxe si impozite locale trebuie sa fie inghetat din nou, anul fiscal, din nou, sa facem modificarile necesare pentru a reveni la nivelurile noi. Sunt sanse mari sa inchidem cu publicul in acele zile".
Singurele impozite care nu se modifica sunt cele pentru autoturisme, avand in vedere ca nu au trecut 3 ani de la ultima majorare.
Aceleasi reguli se aplica si in cele mai mari orase din 28 de judete.