Cel mai ”scump” post pentru români. Fructele care au ajuns 160 de lei/kg
Este cel mai scump post de până acum, spun cu năduf, creştinii care au început, de câteva zile, curăţirea trupească dinainte de Paşte.
În pieţe şi în magazine găsim foarte puţine legume şi fructe autohtone, importăm de la mere, gutui şi prune uscate, până la pătrunjel şi mărar. Iar dacă mai sunt şi ecologice, costă foarte mult. Fructele de pădure, de pildă, au ajuns 160 de lei kilogramul.
Cei care sunt învăţaţi cu fructele de pădure, afine, mure sau zmeură, puse din vară la congelator, se uită de două ori la etichetă dacă vor să le cumpere proaspete.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Portocalele au ajuns la 7-8 lei kilogramul. Iar când strugurii sunt 17 lei, pofticioşii cumpăra doar o parte dintr-un ciorchine.
De fapt, strugurii, de care producem şi noi, doar că nu ştim să-i păstrăm până-n iarnă, costă acum cât un fruct exotic, numit Jack Fruit. Merge la post, deşi i se spune "fructul de carne", pentru că acesta e gustul, când este pus pe grătar.
Cumpărătorii sunt nedumeriţi, nici plăcintarul nu e românesc, ci brazilian. Şi e 7 lei.
Zacusca ar cost mai puţin dacă avem vinete la congelator. Marți, cele spaniole costau 10 lei.
Tot cam mult, de fapt de două ori mai mult ca înainte de post, costă şi verdeaţă.
Cine vrea ca postul să-i aducă beneficii maxime foloseşte doar fructe şi legume ecologice. Cu unele excepţii, cum sunt ridichile şi ceapa verde, aceste produse sunt importate. Materia primă pentru o oală zdravănă de ciorbă sună în felul următor: păstârnac 12 lei, ardei roşu 10 lei, galben 4 lei, cartofi, ţelina, morcov, în total, cam 80 de lei.
”În general, produsele ecologice au un preţ mai mare decât cele convenţionale, deoarece şi costurile de producţie sunt mai mari”, spune reprezentantul unui magazin.
Cine are un buget redus şi vrea să ţină post, aplica lecţia cumpătării şi ia din pieţe şi magazine legume şi fructe româneşti.