Fostul Principe Nicolae și soția sa, prezenți la slujba de Înălţarea Domnului de la Catedrala Patriarhală
Mare sărbătoare joi pentru creştinii ortodocşi: Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor.
În toate bisericile şi mănăstirile, preoţii le-au amintit credincioşilor că fiul lui Dumnezeu s-a întrupat, a luat cu sine păcatul lumii şi dă o şansă omenirii să se ridice deasupra iadului, prin mântuire.
În rugăciune, creştinii au pomenit sufletele celor căzuţi în luptă, eroi, martiri şi mărturisitori. La slujba ţinută la Catedrala Patriarhală din Bucureşti au fost prezenţi şi nepotul Regelui Mihai, Nicolae, cu soţia sa, Alina.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Au bătut clopotele la ora 12 fix peste tot în ţară, în amintirea soldaţilor care au pus binele ţării mai presus de sacrificiul propriei vieţi. Pomenirea eroilor în ziua de Înălţare a fost hotărâtă prima dată de Sfântul Sinod Ortodox în 1920.
La ceremonia ţinută pe Dealul Mitropoliei au sosit, ca invitaţi speciali, fostul principe Nicolae, nepotul Regelui Mihai al României şi tânăra lui soţie, Alina. Cuplul, care se pregăteşte de cununia religioasă, programată în septembrie la Sinaia, a fost invitat să asculte slujba chiar lângă soborul de preoţi. Cei doi au schimbat în şoaptă impresii şi la final s-au retras cu discreţie.
Sărbătoarea Înălţării marchează momentul în care Iisus Mântuitorul şi-a încheiat misiunea de a răscumpăra omenirea din robia păcatului. La şase săptămâni după Înviere, s-a înălţat la ceruri, dintr-un loc pe care tradiţia îl plasează pe Muntele Măslinilor, la est de vechea cetate a Ierusalimului. Această secvenţă a fost privită din spatele unor pietre de un cioban pe nume Ispas. În zilele noastre, acesta a dat al doilea nume popular al sărbătorii.
Ispasul a primit, în satele noastre, şi denumirea de "Paştele cailor". Legenda spune că Maica Domnului a pedepsit aceste animale să nu se simtă sătule decât o zi pe an, pentru că, la naşterea pruncului Iisus, caii au fost nărăvaşi şi au tulburat odihna copilului.
Înălţarea este de fapt ultimul praznic pascal. Gospodinele au venit la biserici doar după ce au gătit casa de sărbătoare şi au vopsit iau ouă roşii, la fel ca de Paşti.
Datina spune că azi se închid porţile Raiului, rămase deschise de la Înviere, astfel încât toţi cei care s-au stins să ajungă, iertaţi de păcate, direct de-a dreapta Tatălui.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: biserica, principele Nicolae, Înălțarea Domnului, slujbe,
Dată publicare:
17-05-2018 13:04