Exportul de elite continua si in 2011. Mii de tineri pleaca in strainatate
Abia a inceput anul si deja 5.000 de tineri stiu extrem de clar ca vor sa plece din Romania. Vor ingrosa astfel randurile celor care sunt deja inscrisi la universitati din alte tari, aproximativ 50.000 la numar.
Ai nostri au fost acceptati in special, la scoli din Franta, Germania, Statele Unite sau Italia.
De pilda, Ruxandra Paul a plecat imediat dupa ce a terminat liceul la William's College din Statele Unite iar acum isi termina doctoratul la Harvard. La 28 de ani si-a vazut visul cu ochii: invata si preda in acelasi timp stiintele politice. Vrea sa revina in tara dar asta va depinde de ce-i va oferi piata de munca de la noi.
Sebastian Burduja, insa, are 25 de ani si o alta viziune. In 2004, dupa mai multe examene, a fost admis la Universitatea Standford din California. Din 2008 s-a inscris la un dublu masterat la Harvard. Cu toate astea pare mandru de tara lui si vrea sa revina candva in Romania. "Cred ca este nevoie de o infuzie de oameni care au fost afara, au studiat si au o pregatire inalta", spune el.
Pana sa ni se intoarca elitele, statisticile arata ca, de fapt, ele ne parasesc. Numarul bursierilor in strainatate a crescut in ultimii 10 ani constant. Sunt peste 50.000 acum.
Cei mai multi dintre romanii care vor sa studieze afara se viseaza in America. Datele arata, insa, ca nu toti sunt admisi acolo, asa ca ajung in final in Franta Germania si Ungaria ori in tarile nordice sau Marea Britanie.
Pe cat posibil ai nostri incearca sa se specializeze in economie, informatica sau comunicare, adica in domenii care le lasa deschise portile vestului.