Explicația unui român care preferă să stea la coadă, în loc să își depună formularele pe internet


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 18 Septembrie 2018 19:00
Categorie: Stiri Sociale

Deşi ţara noastră are una dintre cele mai mari viteze de internet din lume, paradoxal, românii nu sunt prieteni cu tehnologia. Un raport european plasează România pe ultimul loc la indicele de digitalizare.

Cu alte cuvinte, aproape trei sferturi din populaţia adultă nu se descurcă să folosească un computer, iar o treime nu a folosit niciodată internetul. Mulţi cetăţeni fug de site-urile instituţiilor de stat şi preferă să stea la cozi şi să completeze formulare de mână.

Femeie: „Offf, foarte greu.. da, oftez. Online nu poţi. Tot trebuie să vii aici să înţelegi ce trebuie să completezi"

Cetățean: „Serviciul este catastrofal."

Cetățean: „Am cumpărat doua formulare şi acum mă duc acasă să le completez.”
Repoter: „Cum adică? Nu sunt gratis?”
Cetățean: „Nu, am dat un leu. Sistemul trebuie să îi pună pe oameni să stea la rând."

Acestea sunt impresiile după experienţă din sediul ANAF, Sectorul 2. Nu sunt mai bune nici pentru interacţiunea cu site-urile şi platformele instituţiilor de stat.

Cetățean: „E foarte ocupată. Platforma cred că nu este ok.”
Reporter: „În ce sens?”
Cetățean; „Se încarcă greu. Contează oră. după-amiaza merge mai bine."

Cetățean: „Amenzile nu sunt procesate şi tu figurezi că ai amendă, deşi ai plătit-o online. Și apoi trebuie să vii tot la ghişeu să faci dovada că ai plătit."

Datele Inţiativei pentru Competitivitate, o asociaţie europeană, arata că în 2015, doar 9% dintre români foloseau internetul pentru a obţine informaţii de interes public legate de funcţionarea instituţiilor de stat şi doar 5% descărcau fişiere cu documente şi formulare ale instituţiilor publice.

Andreea Paul, preşedinte INACO: „Lipsa bazelor de date interconectate duce la îndepărtarea noastră de administraţia public din acest punct de vedere. Dacă te obligă pe lângă completarea formularelor online să vii şi cu documente xeroxate sau să vii cu documente semnate în original, nu se rezolvă problema."

Să ne imaginăm că ajungem în stadiul în care toate bazele de date ale instituţiilor statului vor fi interconectate şi vom putem rezolva apoape orice problem administrativă, online, de acasă. Atunci va fi momentul când vom asista şi la o revoluţie a sistemului de stat, care va duce la o scădere dramatică a numărului de funcţionari de la ghişeu.

Până atunci, rămânem pe ultimul loc în Raportul european privind indicele economiei și societății digitale. Dar investiţii s-au făcut, arată acelaşi raport: 100 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională, plus alte 25 de milioane de euro dintr-un alt program. Pe lângă aceste sume se adauga şi 57 de milioane de euro alocaţi pentru extinderea reţelei de internet în peste 600 de localităţi defavorizate, prin proiectulul RoNet.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO