EVALUARE NATIONALA 2014. Parintii contesta subiectele la romana: Sunt o bataie de joc. Reactia premierului Victor Ponta

evaluare nationala 2014

EVALUARE NATIONALA 2014. Subiectele probei de limba romana de la evaluarea elevilor de clasa a VIII-a sunt contestate de Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti, care reclama, intre altele, dificultatea mare a unuia dintre acestea.

EVALUARE NATIONALA 2014. Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti enumera nemultumirile legate de subiecte intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Educatiei, Remus Pricopie. Scrisoare este facuta publica, potrivit semnatarei ei - Mihaela Guna, presedintele federatiei -, in contextul afisarii, vineri, a rezultatelor la examenele de Evaluare Nationala 2014.

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2014 - EDU.RO. Notele din toate judetele din tara si topul rezultatelor: 71%, medie peste 5

"Am ajuns astazi (vineri, n.r.) sa facem coada la scolile din Romania pentru a depune contestatiile pentru notele de la proba de Limba si Literatura Romana din cadrul examenului mai sus-mentionat. Consideram ca Centrul National de Evaluare, din subordinea dumneavostra a elaborat subiectele la aceasta proba fara sa tina cont de programa elevilor si fara sa aiba o legatura cu realitatile scolii gimnaziale din Romania", se arata la inceputul mesajului adresat ministrului.

In continuare, sunt detaliate nemultumirile legate de subiecte, prima fiind aceea ca elevii de clasa a VIII-a au trebuit sa rezolve mai multe cerinte legate de o poezie "filozofica" ("Ganduri pentru Anul Nou" de Ion Minulescu) ale carei teme, sustin parintii, se studiaza in liceu. "In clasa a VIII-a se studiaza genul liric, dar numai specia pastel. Poezia filozofica, de genul 'Ganduri pentru Anul Nou' (I. Minulescu), care trateaza teme existentiale (moartea si viata, trecerea timpului, iubirea) se studiaza la liceu. Oare s-a incurcat subiectul cu unul de la bacalaureat? Sau intai evaluam si apoi predam?", se arata in scrisoare.

Citește și
evaluare nationala 2014
REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2014 - EDU.RO. Notele din toate judetele din tara si topul rezultatelor, dupa contestatii
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti reclama si ca "cele doua compuneri de la literatura sunt asociate ca teme, fapt care a facut ca un copil care nu a inteles mesajul poeziei sa nu aiba oportunitatea unei recuperari pe o tema diferita".Pornind de la aceeasi poezie a lui Minulescu, elevii au avut de mentionat mai multe sinonime pentru trei cuvinte din versurile acesteia, cerinta la care, spun parintii, baremul a fost "prost gandit si nu a lasat libertate profesorilor evaluatori sa ia in considerare toate variantele de raspuns corecte".

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2014 IN TOATE JUDETELE

Baremul la acest subiect, facut public de Ministerul Educatiei, a fost urmatorul: cate 2 puncte pentru notarea oricarui sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor subliniate (de exemplu: fiindca - deoarece, caci; cer - pretind, solicit; linistit - calm, stapanit). In scrisoare este contestat si subiectul de gramatica avand ca ipoteza fraza "Cand sunt scrise bine, romanele constituie in sine povesti despre viata, care il incurajeaza pe cititor sa inteleaga mai bine profunzimea experientei umane". Cerinta a fost ca elevii sa transcrie doua propozitii subordonate diferite din aceasta fraza, precizand felul acestora. Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti considera controversat subiectul, pe motiv ca fraza este interpretabila. "In timpul corectarii, in unele judete s-a retras baremul si, dupa un timp, s-a readus baremul cu modificari", sustine Mihaela Guna.

Contestat este si ultimul subiect al probei: "Redacteaza, in 80-150 de cuvinte, o scurta naratiune in care sa prezinti o intamplare petrecuta in timpul participarii la o intalnire organizata de scoala, cu un scriitor contemporan". "Apreciem ca subiectul intalniirii cu un scriitor contemporan a asigurat egalitate de sanse copiilor din mediul rural cu cei din mediul urban", se afirma in scrisoarea deschisa adresata lui Remus Pricopie.

In final, parintii ii critica pe cei care au elaborat subiectele, subliniind ca acestea au fost "o bataie de joc" "Aceasta intrecere a profesorilor propunatori de subiecte din Centrul National de Evaluare a reusit sa-i faca pe copiii nostri sa inteleaga ca toata munca lor a fost desconsiderata. Criteriile de evaluare pe post ale expertilor din institutia respectiva au in vedere numai acest lucru? Pentru ca altfel, nu vedem de ce ar ramane in functii dupa asemenea bataie de joc la adresa copiilor si a dascalilor lor", spune Guna.

In urma evaluarii nationale, si o profesoara de limba romana de la o scoala din Capitala, arata ca mai multe subiecte la aceasta proba de la evaluarea nationala, ca si baremul au fost gresit concepute, analizandu-le punctual. "Ma gandesc de doua zile la copiii mei care au muncit foarte mult anul acesta si la cat o sa fie de dezamagiti. (...) De ce? Din vina celor care au conceput subiectul, baremul, din cauza viziunii celor care conduc invatamantul sau, mai bine zis, a lipsei lor de viziune", scria profesoara Carmen Stoica, de la Scoala nr. 99 din Capitala.

Ponta cere verificarea subiectelor si numarului de ore la elevi: Fac lucruri inutile, sunt chinuiti

Victor Ponta a cerut Ministerului Educatiei, din postura de "parinte", sa analizeze subiectele si numarul de ore ale elevilor, aratand ca, in opinia sa, copiii fac multe lucruri care sunt inutile si nu fac altele care sunt utile, iar uneori acestia mai mult sunt "chinuiti" decat invatati.

"Eu personal cred ca trebuie sa lucrati la minister, sa vedeti totusi daca subiectele si numarul de ore chiar sunt adecvate la realitate - vorbesc ca parinte acum, nu ca prim-ministru, si eu cred ca se mai poate lucra, cred ca inca fac copiii multe lucruri care le sunt inutile si nu fac lucruri care le sunt utile. Stiu ca e un proces dificil, nu ceva ce se poate face peste noapte, dar chiar cred ca uneori ii chinuim mai mult decat ii invatam si poate ca asta e un semnal pe care il receptioneaza Ministerul Educatiei si toata comunitatea din educatie", a spus Ponta, sambata, in sedinta Executivului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Unii, fericiti pentru mediile foarte bune, altii plang din cauza notelor slabe. Reactiile elevilor la afisarea rezultatelor
Unii, fericiti pentru mediile foarte bune, altii plang din cauza notelor slabe. Reactiile elevilor la afisarea rezultatelor

Vineri, emotiile au fost mari pentru zeci de mii de elevi romani. Rezultatele la evaluarea nationala pentru absolventii de-a opta au fost afisate in intreaga tara.

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2014 - EDU.RO. Notele din toate judetele din tara si topul rezultatelor, dupa contestatii
REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2014 - EDU.RO. Notele din toate judetele din tara si topul rezultatelor, dupa contestatii

EDU.RO - REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2014. Aproape 71% dintre absolventii de a opta au luat note peste 5 la evaluarea nationala. Rezultatele sunt putin mai slabe decat anul trecut, insa rezultatele finale, dupa contestatii, vor fi afisate la 1 iulie.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.