Doi tineri vor sa strabata in 52 de zile tot arcul Carpatilor si sa noteze toate problemele pe care le pot intampina turistii

Dată publicare: 24-08-2014 20:11
Dată actualizare: 27-08-2014 06:53


In vreme ce mii de adolescenti nu stiu cum sa-si mai omoare plictiseala in fata calculatorului, doi tineri de 18 ani din Dej isi petrec vacanta intr-o expeditie prin munti.

Au de gand sa strabata in 52 de zile tot arcul Carpatilor si nu se multumesc doar cu aventura: vor intocmi un raport care semnaleaza toate problemele gasite de ei, care trebuie neaparat rezolvate.

Pe 26 iulie, a inceput in Apuseni expeditia celor doi prieteni, Gabriel si Adrian. "Pe varful Vladeasa a venit, asa, o furtuna. Acum era senin, peste doua minute erau nori, tunete, fulgere, au fost cam multe pentru prima zi de traseu. Am coborat intr-o sa si acolo ne-au atacat si 10 caini. A doua zi eram pe o poteca ingusta si am dat in mijlocul potecii de o vipera, statea incolacita si nu voia sa plece de acolo", povestesc ei.

Ideea expeditiei a fost a lui Gabriel, care este pasionat de munte. "Multi turisti, din ce ne povesteau, au renuntat sa mearga la munte, pentru ca se pierdeau sau nu stiau pe unde sa o ia si am zis, bai, hai sa facem ceva, ceva care sa aiba un impact", spune el.

Cei doi au notat toate neregulile gasite: locurile cu defrisari sau cu gunoaie, lipsa marcajelor si indicatoare prost plasate. Alcatuiesc, astfel, o baza de date pe care o vor preda institutiilor care pot remedia problemele.

Baietii au parcurs deja Carpatii Occidentali si Meridionali. Urmeaza Ciucasul, muntii Vrancei, Ceahlaul, Calimanii si Rodnei, apoi vor cobori in Maramures.

Cei doi adolescenti sunt supravegheati de jandarmii montani din fiecare zona prin care trec si tin permanent legatura cu cercetasii din Dej care, din cand in cand, le aduc haine curate si merinde.

"Le doresc multa sanatate si sa-si duca visul la implinire", le transmite Stefan Rus, unchiul lui Adrian.  "Nu oricine poate sa faca ce face el, practica un sport bun si pentru natura, si pentru santate", afirma la randul ei Alexia Rus, verisoara lui Adrian.

Expeditia se va incheia pe 15 septembrie, cand cei doi temerari trebuie sa se intoarca, unul la scoala, altul la facultate, unde e boboc.

Tags: expeditii, carpati,


VIDEO PROTVPLUS.RO