Depasiti viteza? Se confisca masina! Nu platiti amenda? Va umblam la cont!

07-10-2009 00:00
Sursa: Gandul


Masurile fac parte dintr-un asa-zis proiect ce ar urma sa asigure siguranta rutiera, aceasta fata Morgana a Romaniei. In ritmul propus de initiatori ar ramane neatinse doar nevasta, copilul, lenjeria intima si abonamentul la cablu. Restul se confisca!

ANCA, afurisita care taie si spanzura

"Stralucitele" initiative sunt luate sub aripa de un consiliu interministerial de la Autoritatea Rutiera Romana. Proiectul a ajuns la toate ministerele care putea contribui cu abe...pardon, cu idei, la pasul premergator aplicarii acestuia.

Tot initiatorii ne fac cunostinta cu ANCA. Agentia Nationala pentru Colectarea Amenzilor, care se va asigura ca vinovatii platesc. In sprijinul ideii infiintarii sta o statistica ingrijoratoare pentru buzunarul statului drept: se platesc mai putin de 30% din amenzile date! Cum procedam, deci? Prin metoda infailibila "jupuim totul de pe nenorocitul de sofer!"

Potrivit proiectului, marinimoasa agentie va incerca, mai intai, sa recupereze valoarea amenzii direct din contul platitorului. Daca acesta nu detine unul sau sotia i-a lasat doar praf in el, se poate ajunge chiar la un executor judecatoresc

Daca primul pas se transforma in esec, agentia poate trece la masuri mai dure: se revoca permisul de conducere al soferului. Iar daca nici asta nu-l impresioneaza pe contravenient, i se confisca si autoturismul.

Ei bine, daca nici atunci soferul prins calcand pe bec nu plateste, este trimis dupa gratii! Nu intr-o inchisoare, ci intr-un centru de arest, pe o perioada determinata de tribunal. A, si inca ceva: cazarea fortata nu duce la anularea amenzii.

Ai nevasta vitezomana? Tine-o acasa: daca o prinde politia cu masina ta, tu platesti!

In proiectul de lege se vorbeste si despre modificarea codului rutier. In prezent, daca o comiti in trafic, esti amendat de politist. Sa te tii, insa, cand te vor lua la puricat jandarmul si domnul cu uniforma de comunitar!

Partea frumoasa abia acum urmeaza: daca i-ai dat masina unui prieten si el goneste intre Bucuresti si Ploiesti, incalcand regulile de circulatie, tu vei fi cel sanctionat! Politistii vor sa renunte la cautarea autorului contraventiei si sa il arda la portmoneu pe proprietar.

Si lista de modificari continua intr-un ritm mai alert decat antrenorii schimbati de Gigi Becali la Steaua. Cateva sunt de luat in calcul: posesorii de scutere, de exemplu, ar putea fi obligati sa aiba permis de conducere. Soferii incepatori isi pot pierde dreptul de a se urca la volan mai repede decat cei cu experienta. Daca au strans sa zicem 10 puncte, trag pe dreapta, nu la 15 cum e acum.

Tot in acest act se propune si eliminarea institutiei martorului care ar putea veni in sprijinul Politiei Rutiere in situatia unui proces. Cu alte cuvinte, in fata judecatorului sa fie doar cuvantul infaptuitorului impotriva cuvantului agentului.

Deocamdata nici politistii, nici magistratii, nici chiar Ministerul Transporturilor nu au fost de acord cu propunerile. Unii au spus ca nu pot fi aplicate, altii ca sunt neconstitutionale. Sunt doar...romanesti, adunate dupa o formula de calcul simpla. Cele mai dure masuri posibile din Europa plus idei mijite pe la o partida de table si...pac-pac, avem o lege! Sa tot traiesti in tara asta, jur!

Citeste mai multe despre acest subiect pe www.gandul.info!

Afla ce are de spus Lucian Dinita, seful Politiei Romane, intervievat de jurnalistii de la Gandul!

 

VIDEO PROTVPLUS.RO