De ziua lor nationala, bucatarii italieni ne-au dat lectii de gatit!
Au cucerit lumea, iar acum vor sa schimbe discret si in bucatariile romanesti unele obiceiuri, spun ei, mai putin inspirate.
Cativa celebri bucatari italieni si-au sarbatorit miercuri, la Bucuresti, ziua nationala. Evident, dupa obiceiul casei, adica la cratita!
Un autentic festin gastronomic, pus la cale numai de peninsulari.
Gabriele Zanardelli si-a inceput discursul cat se poate de pasnic: cu pastrav fript, legume la gratar, minisalate de rosii-cireasa si o supa de mare. Facuta din somon, lamaie si ierburi, direct in pahar. Mai italienesc de atat nu se poate!
Dintr-una in alta, maestrul a ajuns insa rapid la feluri de mancare ce ne suna cunoscut, de pilda, un snitel.
Uleiul extravirgin de masline a curs in valuri si peste un muschi de vitel facut in baie de vin.
Iar pilaful nostru bine legat a fost detronat de rizotto, subtiat cu o crema de branza. Ca sa nu se odihneasca prea mult ficatul, maestrul a rescris reguli si in meniul "greu" romanesc. A pus la afumat si fript o halca de costita. Jumari moderne, a l'italiano! Si, ca sa fie masa masa, a sculptat abil si intr-un piept de porc.
Maestrii din Federatia Romana au privit, au degustat si au confirmat: italienii se pricep.