Cum negociaza Romania cu viata unui copil de un an. Factura care ar putea da statul in judecata
Orice roman care crede ca statul i-a incalcat dreptul la sanatate poate sa faca o plangere la Comisia Europeana.
Aici ajung inclusiv reclamatiile celor care n-au sansa unei operatii in tara si nu primesc la timp finantare de la Ministerul Sanatatii.
Din pacate, bolnavii a caror viata depinde de achitarea rapida a interventiilor nu au timp sa astepte solutia autoritatilor europene.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Directiva europeana 883 din 2004 cere oricarui stat membru ca pentru o procedura ce nu exista in tara ta costul tratamentului in alt stat sa fie acoperit integral.
Analizarea dosarului ar trebui sa ureze cel mult o luna, iar banii trebuie dati in alte 7 zile de la aprobarea operatiei.
In cazul lui Daniel, baiatelul de un an nascut fara timus, medicii de la Spitalul Alfred Rusescu au inca din aprilie acceptul clinicii londoneze Great Ormond Street pentru a-i face acolo transplantul. Pana atunci copilul nu are aparare in fata infectiilor.
"Medicii din Marea Britanie erau foarte optimisti, il asteptau, dar noi, din pacate, n-am reusit sa-l ajutam financiar", spune medicul pediatru.
Cu gandul la viitoarea factura de 302.000 de lire sterline, oficialii nostri au inceput o negociere cu englezii.
"Ei au incercat sa-i convinga sa imparta costurile intre transplant si spitalizare. Clinica nu a fost de acord", spune mama micutului.
Bresa de comunicare dintre Ministerul Roman al Sanatatii si spitalul din Londra a prins viitorul copilului bolnav de un an.
Dupa ce a respins din start propunerea statului roman de esalonare a platii, clinica britanica recomanda familiei sa faca o plangere catre Comisia Europeana pentru incalcarea drepturilor de sanatate. Sunt atasate si linkuri cu toate detaliile procedurale.
Familia ar putea lua in calcul inaintarea unei reclamatii catre Comisia Europeana, avand in vedere ca propunerea de finantare a guvernului roman este in afara directivei 883/2004.
Se poate ajunge pana la Curtea de Justitie Europeana si statul membru e obligat sa respecte dreptul comunitar al cetateanului lezat.
Dar pentru familia Parvu, mare problema ramane termenul in care ar primi solutia- 12 luni de la depunerea plangerii.
Ministerul Sanatatii a promis Stirilor ProTV ca va clarifica marti nelamuririle cu privire la acest caz. La pranz, raspunsul era inca "in lucru". Dar nu a venit nici pana la aceasta ora.
"Danut este un luptator, a trecut prin atat de multe. A facut septicemie, are vreo trei operatii pana acum, normal ca fiecare infectie il slabeste tot mai mult", spune mama copilului.