Condimentul afectat de vremea capricioasă. Kilogramul se vinde cu 70 lei
Fără ea, mâncarea parcă nu are gust, în special dacă este pe bază de carne. Este vorba despre boia, un condiment extrem de apreciat în multe zone ale lumii.
La noi, gospodarii dintr-o localitate din Alba îi acordă o atenţie deosebită. Cel puţin 10 zile fermierii supraveghează procesul tehnologic, de la culesul ardeilor şi până la măcinat. În acest an, însă, vremea capricioasă a afectat producţia.
Toate uliţele din Lunca Mureșului miros îmbietor de la ardeii care se perpelesc în încăperi speciale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
O familie cultiva de peste 40 de ani un soi special din care se obţine boiaua dulce şi aromată. Ardeii sunt înşiraţi pe aţe, pe rame şi puşi la uscat.
După recoltare, se odihnesc în aer liber la umbră până când au consistenta potrivită. Apoi sunt pisaţi în maşini speciale, iar pulberea obţinută este ambalată.
"- Cine a luat de noi nu mai merge în altă parte. E foarte dulce. Avem clienţi aici în România.
- Cu cât se vinde kilogramul?
- 60-70 de lei kilogramul."
Seminţele au fost aduse în zona acum 6 decenii de un localnic care a venit din Ungaria, iar de atunci toată comunitatea a început să cultive ardeii din acest soi.
Ladislau Basa, producător boia: "Tatăl meu a pornit cultivarea acestei plante, a ardeiului boia, în 1945 a adus din Ungaria la noi în ţara, numai în Banat se cultivă ardeiul boia, în Ardeal, tatăl meu a adus boiaua. Anul acesta au fost ploi multe, ardeiul boia nu necesită umiditate multă."
Din păcate, grămezile roşcate de boia parfumată, cu gust iute sau picant, produse la noi în ţară, sunt tot mai rare pe tarabele din piaţă. Iar din cauza vremii capricioase, în acest an, puţini agricultori au avut producţie mare.
Asociată de regulă cu zona Ungariei, boiaua, numită la vecinii noştri paprika, are multe echivalente în gastronomia mondială: în bucătăria marocană se amestecă cu ulei de măsline, iar în cea spaniola ardeii sunt ţinuţi în fum de lemn de stejar pentru o aromă specială.