Condimentul afectat de vremea capricioasă. Kilogramul se vinde cu 70 lei

×
Codul embed a fost copiat

Fără ea, mâncarea parcă nu are gust, în special dacă este pe bază de carne. Este vorba despre boia, un condiment extrem de apreciat în multe zone ale lumii.

La noi, gospodarii dintr-o localitate din Alba îi acordă o atenţie deosebită. Cel puţin 10 zile fermierii supraveghează procesul tehnologic, de la culesul ardeilor şi până la măcinat. În acest an, însă, vremea capricioasă a afectat producţia.

Toate uliţele din Lunca Mureșului miros îmbietor de la ardeii care se perpelesc în încăperi speciale.

O familie cultiva de peste 40 de ani un soi special din care se obţine boiaua dulce şi aromată. Ardeii sunt înşiraţi pe aţe, pe rame şi puşi la uscat.

După recoltare, se odihnesc în aer liber la umbră până când au consistenta potrivită. Apoi sunt pisaţi în maşini speciale, iar pulberea obţinută este ambalată.

Citește și
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

"- Cine a luat de noi nu mai merge în altă parte. E foarte dulce. Avem clienţi aici în România.
- Cu cât se vinde kilogramul?
- 60-70 de lei kilogramul."

Seminţele au fost aduse în zona acum 6 decenii de un localnic care a venit din Ungaria, iar de atunci toată comunitatea a început să cultive ardeii din acest soi.

Ladislau Basa, producător boia: "Tatăl meu a pornit cultivarea acestei plante, a ardeiului boia, în 1945 a adus din Ungaria la noi în ţara, numai în Banat se cultivă ardeiul boia, în Ardeal, tatăl meu a adus boiaua. Anul acesta au fost ploi multe, ardeiul boia nu necesită umiditate multă."

Din păcate, grămezile roşcate de boia parfumată, cu gust iute sau picant, produse la noi în ţară, sunt tot mai rare pe tarabele din piaţă. Iar din cauza vremii capricioase, în acest an, puţini agricultori au avut producţie mare.

Asociată de regulă cu zona Ungariei, boiaua, numită la vecinii noştri paprika, are multe echivalente în gastronomia mondială: în bucătăria marocană se amestecă cu ulei de măsline, iar în cea spaniola ardeii sunt ţinuţi în fum de lemn de stejar pentru o aromă specială.

Articol recomandat de sport.ro
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Citește și...
Ciololata cu argint si carnati condimentati cu ghimbir,
Ciololata cu argint si carnati condimentati cu ghimbir, "inventiile" studentilor din Timisoara, la un concurs de gatit

Ciocolata presarata cu argint sau carnatii cu ghimbir, in loc de boia iute sau piper - sunt doar cateva dintre provocarile lansate de cativa studenti inovativi din Timisoara.

Recomandări
Sudul țării se va transforma în deșert, dacă nu plantăm 350.000 de hectare de pădure. “Până și în buza Saharei se plantează
Sudul țării se va transforma în deșert, dacă nu plantăm 350.000 de hectare de pădure. “Până și în buza Saharei se plantează"

Sudul României se va transforma în deșert, dacă terenurile degradate de agricultură intensivă și secetă nu vor fi protejate.

Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne îngrășăm de Paște
Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne îngrășăm de Paște

Oul fiert este prin definiție prietenul curei de slăbire. Deci, nu sunt riscuri să ne îngrășăm de Paște, cu câteva condiții.

Cei trei afgani care au atacat doi polițiști în timp ce încercau să ascundă mai mulți migranți într-un TIR au fost arestați
Cei trei afgani care au atacat doi polițiști în timp ce încercau să ascundă mai mulți migranți într-un TIR au fost arestați

Cei trei afgani care au atacat doi polițiști din Timiș în timp ce încercau să ascundă mai mulți migranți într-un TIR au fost arestați preventiv.