Comertul in praf, la ordinea zilei in Capitala. Fara piete volante,taranii isi tin marfa pe caldaram

04-08-2011 19:46


Orasul batranului Bucur redevine ce a fost odata: un imens targ
de legume si fructe vandute pe marginea drumului, printre masini sau din portbagajele deschise.

Adevaratii producatori cu mainile crapate de la atata dat la sapa nu au loc la tarabe ca sa-si aduca recolta bogata. Cei din Primaria Bucuresti, dar si de la sectoare au promis, in nenumarate randuri, piete volante.

Din comunele de langa Bucuresti vin, de cateva saptamani, de doua ori mai multi producatori fata de anii trecuti. Evident ca nu toti au loc in pietele amenajate, mai ales ca acolo stim cu totii ca fac jocurile intermediarii.

Oamenii ajung sa vanda in conditii jenante, mai ales pentru primariile care nici acum, la inceput de august, n-au luat masuri concrete. Vorbim si de respect pentru producator, dar si de siguranta alimentara.

Nimeni nu se ocupa de igiena acestor spatii, unde raman destule resturi dupa vanzare, care pot deveni focar de infectie. Vineri se vor deschide patru piete volante in sectorul 4 si alte cinci in sectorul 6. Problema este ca toate vor functiona doar de vineri pana duminica.

De cateva saptamani, strada Ghimpati din Capitala s-a transformat in piata pe caldaram. Autoritatile par sa fi uitat ca, pentru negustoria cu alimente, curatenia este esentiala. Asa ca producatorii care au rezistat presiunii samsarilor au ajuns sa isi vanda marfa printre gunoaie, asteptand ca primaria sa deschida pietele volante promise acum cateva luni.

Tarani cu legume si fructe intinse pe un petec de plastic gasesti acum in toata metropola. Stau pititi printre masini si sunt alungati brutal de cateva ori pe zi de politistii comunitari.

Ce spune ministrul agriculturii?''Pietele nu sunt in subordinea ministerului. Mi-as dori, dar nu sunt. Si fac un apel la primaria Bucuresti si la cele de sector sa vegheze la ce se intampla in aceste piete", a spus Valeriu Tabara.

Solutii? Poate la recolta viitoare.

Tags: comert,

VIDEO PROTVPLUS.RO