Celulele-salvatoare: descoperirea romaneasca ce uimeste lumea medicala
O descoperire romaneasca, norocoasa si neasteptata, poate revolutiona lumea medicala si poate insemna salvarea pentru milioane de pacienti. Dupa cinci ani de studii, expertii de la Institutul "Victor Babes" au depistat celulele-salvatoare.
Niciun specialist nu a mai vorbit pana acum despre ele. Le avem cu totii in anumite organe, fara sa stim ca in caz de nevoie ne pot repara tesuturi. Inclusiv muschiul inimii. Practic, ar fi o solutie salvatoare pentru pacientii care au suferit un infarct miocardic.
Cercetatorii romani au botezat celule descoperite din intamplare telocite. Studiau anumite celule din pancreas cand le-au atras atentia niste formatiuni cu corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi, asemanatoare neuronilor.
Initial au crezut ca sunt celule stem, pentru ca mai apoi sa realizeze ca sunt un tip special de celule care le invelesc de fapt pe acelea.
Astfel, echipa stiintifica a studiat prezenta telocitelor in inima, tub digestiv, plaman, uter, trompa uterina, pancreas, glanda mamara si placenta. Studiile s-au facut la microscop pe soareci, dar si pe tesuturi umane.
"Importanta acestor telocite consta in faptul ca aceste celule sunt anghiotantii celulelor stem care actioneaza pozitiv, asa ca sansele de reusita a tratamentului sunt mult mai mari prin injectare", spune seful echipei de cercetare de la Institutul National de Patologie, Victor Babes, Acad. Laurentiu M. Popescu.
Mai intai telocitele vor fi folosite pentru regenerarea muschiului inimii dupa infarct.
Zi de zi, 15.000 de oamenii mor in lume din aceasta cauza.
Cercetatorii nostri spun ca descoperirea ar putea da rezultate pe scara pe larga peste minimum 10 ani. Ei vor continua studiul telocitelor pe sobolani. Le vor induce un infarct si apoi vor folosi noile celule, alaturi de cele stem, ca sa le regenereze miocardul.