Ce riscuri isi asuma romanii pentru ca sunt pe primul loc la consumul de paine in Europa
Pe mesele noastre tot painea e de baza, iar cifrele stau marturie. Suntem pe locul intai in Europa la consumul de paine. Ba chiar reusim performanta: de a o combina cu orice, chiar si cu orez, paste sau cartofi.
Cantitatea de paine pe care o consuma un roman intr-un an este de 97 de kilograme, adica in jur de 320 de paini, fiecare cantarind in jur de 300 de grame. In schimb, un britanic mananca de 7 ori mai putin, adica doar 46 de paini.
Copiii invata de mici sa puna paine in ciorba, iar adultii nu concep nicio masa fara paine.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Nu exista client care sa nu manance paine. Mananca paine cu orice, chiar si cu paste", spune Constantin Varvara, proprietar restaurant.
O fi painea sfanta, dar problema e ca o asociem cu alimente din aceeasi familie, a carbohidratilor.
Consumul de paine pe cap de locuitor intr-un an:
14 kilograme - Marea Britanie
58 kilograme - Olanda
65 kilograme - Grecia
67 kilograme - Belgia
74 kilograme - Cipru
97 kilograme - Romania
Sursa: AIB International
Asa se face ca la consumul de paine pe cap de locuitor i-am intrecut de mult pe alti europeni: mancam cu o treime mai multa pita decat media pe continent, de doua ori mai mult decat danezii si de aproape sapte ori mai mult decat britanicii. Medicii nu desfiinteaza painea, dimpotriva, o lauda pe cea integrala.
"Exista paine din faina ultra rafinata, cu indice glucidic ridicat, ca sa nu mai vorbim de paine cu numeroase adaosuri, aditivi care o transforma dintr-un produs simplu si bine pentru consumat, intr-unul prea rafinat si (posibil) nociv in cantitati mari", spune medicul nutritionist Adrian Copcea.
Iar daca exageram, obezitatea e asigurata. Ideala ar fi o cantitate de 30- 50 de grame de paine la o masa, deci cam 2 -3 felii subtiri.
Totusi, fata de perioada comunista ne-am mai revenit. In '89, de exemplu, un roman consuma 130 de kilograme de paine intr-un an.