Ce este ”semaforul alimentelor” și cum ne ajută când cumpărăm mâncare. În Europa funcționează cu succes de ani de zile

×
Codul embed a fost copiat

Ca să ne fie viața mai ușoară atunci când ieșim la cumpărături a apărut "semaforul alimentelor", un sistem care împarte produsele de la raft în categorii, de la verde la roșu, în funcție de cât de mult și de des pot fi consumate.

Ne arată cât zahăr, sare și grăsimi conțin alimentele. Sistemul funcționează deja cu succes în mai multe țări europene și începe să prindă și la noi.

Nutriționiștii și medicii care au pus la punctul sistemul folosit la nivel european au luat în calcul cât zahăr, sare și grăsimi găsim în produsele de la raft. Așa au rezultat cele cinci categorii, fiecare colorate diferit.

Verde pentru alimentele pe care le putem mânca mai des și în cantități mai mari. Galben înseamnă prudență, iar pentru produsele din categoriile portocaliu și roșu consumul trebuie limitat.

A și B - alimentele pot fi consumate mai des și în cantitate mai mare
C - alimentele trebuie consumate cu prudență
D și E - alimentele trebuie consumate mai rar și în cantități mici

Citește și
Băcănie
Băcăniile sunt din nou la modă. Care sunt cele mai căutate produse

Nutriționistul Mihaela Bilic ne explică în detaliu cum să traducem etichetele colorate.

Reporter: Avem aici niște produse, ele fac parte din categoriile A, B și E. De ce sunt ele clasificate așa? Care ar fi explicația?
Mihaela Bilic, nutritionist: Dacă e vorba de produse lactate, care sunt sărace în grăsimi, adică lapte proaspăt, iaurt, brânză proaspătă, atunci avem categoria A și B. În schimb, când ne îndreptăm spre produse care sunt mai bogate în grăsimi, atunci mergem spre categoria D și E”.

Deja mai multe țări, cum ar fi Marea Britanie, Franța, Belgia sau Spania au implementat acest sistem în magazine de mai mulți ani.

 

Sistemul nu ia în calcul dacă alimentele sunt procesate

 

Un sistem de etichetare care împarte produsele în funcție de informațiile nutriționale și care începe să prindă și în magazinele noastre. E drept că nu la toate produsele, pentru că este mai complicat.

Eticheta e lungă, nu citesc, mă ajută codul”.

Reporter: Ce credeți că înseamnă codul?
Cumpărător: Verde am voie, roșu e interzis”.

Mihaela Bilic, nutritionist: ”Nu există categorii de alimente permise și interzise, sănătoase și nesănătoase. Să nu înțelegem că dacă e verde trebuie să consumăm nemăsurat și dacă e roșu este interzis. Mai degrabă este vorba de cantitate și frecvență”.

Sistemul de etichetare nu ia însă în calcul dacă alimentele sunt procesate sau nu. De aceea, nutriționiștii ne recomandă să citim și eticheta. Aici găsim toate ingredientele pe care le conține fiecare produs în parte.

Este și unul dintre motivele pentru care sistemul nu este obligatoriu, însă Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor intenționează să îl îmbunătățească și o să îl adopte în următorii ani la nivelul Uniunii Europene.

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
CSID. Cum ajutăm ficatul să se vindece. Sfaturi pentru cei care consumă alimente grase
CSID. Cum ajutăm ficatul să se vindece. Sfaturi pentru cei care consumă alimente grase

Grăsimea nu se depune doar sub piele. Primul organ care suferă este ficatul. Între celulele lui nobile apar celule mari, de grăsime.

Băcăniile sunt din nou la modă. Care sunt cele mai căutate produse
Băcăniile sunt din nou la modă. Care sunt cele mai căutate produse

Băcănia - prăvălia cu de toate - revine în atenția românilor. Găsesc, aici, alimente aduse de la micii producători din apropiere, realizate în cantități mici și din ingrediente proaspete.

Cum ne îmbolnăvim din bucătărie. Cercetătorii români explică de ce niciodată nu trebuie să spălăm carnea de pui
Cum ne îmbolnăvim din bucătărie. Cercetătorii români explică de ce niciodată nu trebuie să spălăm carnea de pui

Aproape 40% dintre infecţiile gastro-intestinale, cauzate de alimente, se produc, de fapt, din cauza unor greşeli, pe care le facem chiar noi, în bucătărie.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.