Ce este ”semaforul alimentelor” și cum ne ajută când cumpărăm mâncare. În Europa funcționează cu succes de ani de zile
Ca să ne fie viața mai ușoară atunci când ieșim la cumpărături a apărut "semaforul alimentelor", un sistem care împarte produsele de la raft în categorii, de la verde la roșu, în funcție de cât de mult și de des pot fi consumate.
Ne arată cât zahăr, sare și grăsimi conțin alimentele. Sistemul funcționează deja cu succes în mai multe țări europene și începe să prindă și la noi.
Nutriționiștii și medicii care au pus la punctul sistemul folosit la nivel european au luat în calcul cât zahăr, sare și grăsimi găsim în produsele de la raft. Așa au rezultat cele cinci categorii, fiecare colorate diferit.
Verde pentru alimentele pe care le putem mânca mai des și în cantități mai mari. Galben înseamnă prudență, iar pentru produsele din categoriile portocaliu și roșu consumul trebuie limitat.
A și B - alimentele pot fi consumate mai des și în cantitate mai mare
C - alimentele trebuie consumate cu prudență
D și E - alimentele trebuie consumate mai rar și în cantități mici
Nutriționistul Mihaela Bilic ne explică în detaliu cum să traducem etichetele colorate.
”Reporter: Avem aici niște produse, ele fac parte din categoriile A, B și E. De ce sunt ele clasificate așa? Care ar fi explicația?
Mihaela Bilic, nutritionist: Dacă e vorba de produse lactate, care sunt sărace în grăsimi, adică lapte proaspăt, iaurt, brânză proaspătă, atunci avem categoria A și B. În schimb, când ne îndreptăm spre produse care sunt mai bogate în grăsimi, atunci mergem spre categoria D și E”.
Deja mai multe țări, cum ar fi Marea Britanie, Franța, Belgia sau Spania au implementat acest sistem în magazine de mai mulți ani.
Sistemul nu ia în calcul dacă alimentele sunt procesate
Un sistem de etichetare care împarte produsele în funcție de informațiile nutriționale și care începe să prindă și în magazinele noastre. E drept că nu la toate produsele, pentru că este mai complicat.
”Eticheta e lungă, nu citesc, mă ajută codul”.
”Reporter: Ce credeți că înseamnă codul?
Cumpărător: Verde am voie, roșu e interzis”.
Mihaela Bilic, nutritionist: ”Nu există categorii de alimente permise și interzise, sănătoase și nesănătoase. Să nu înțelegem că dacă e verde trebuie să consumăm nemăsurat și dacă e roșu este interzis. Mai degrabă este vorba de cantitate și frecvență”.
Sistemul de etichetare nu ia însă în calcul dacă alimentele sunt procesate sau nu. De aceea, nutriționiștii ne recomandă să citim și eticheta. Aici găsim toate ingredientele pe care le conține fiecare produs în parte.
Este și unul dintre motivele pentru care sistemul nu este obligatoriu, însă Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor intenționează să îl îmbunătățească și o să îl adopte în următorii ani la nivelul Uniunii Europene.