Asistatii social din Vaslui s-au prefacut ca isi cauta un loc de munca: "Nu va mai impingeti, salbaticiunilor"

Ultima actualizare: 10-04-2017 07:12

Nervi intinsi si imbulzeala fara rost la Bursa Generala a Locurilor de Munca din Vaslui, vineri dimineata.

Sute de asistati-sociali din comunele de langa oras au dat buzna inauntru, dar nu ca sa-si caute de lucru, ci doar ca sa poata dovedi ca au fost la targ si sa plece apoi acasa, dupa cum singuri au recunoscut-o. Totul, dupa ce primarii i-au indemnat sa se puna pe treaba, si ei s-au speriat la gandul ca si-ar putea pierde banii de la stat.

La intrare a fost insa imbulzeala. "Nu va mai impingeti, ca ma sufocati. Salbaticiunilor!",a strigat o persoana, revoltata de organizare.

La bursa, 50 de firme din Vaslui au oferit aproape 500 de locuri de munca, plus cursuri de calificare, transport si masa calda.
S-au cautat de la zidari, agenti de paza si confectioneri, pana la brutari, vopsitori, bucatari si ospatari.

Angajatii de la fortele de munca si reprezentantii firmelor au stat de vorba cu fiecare participant. Din pacate, in peste 90 la suta din cazuri, efortul lor a fost inutil. Asistatii social au invocat diverse motive pentru care nu ar putea sa munceasca: de la copiii mici pe care trebuie sa ii ingrijeasca, pana la faptul ca sunt prea batrani pentru a se angaja, la 40 de ani.

Oamenii au spus ca au venit la targ doar pentru ca asa i-a indemnat primaria comunala. De la bursa voiau sa obtina o dovada ca si-au cautat de lucru, pe hartie.

A fost nevoie de interventia jandarmilor pentru a face fata avalansei de asa-zisi doritori de locuri de munca.

Oferta de locuri de munca a fost generoasa, mai ales pentru necalificati. Numai sa fi vrut sa muncesti.

Mariana Tamas, reprezentant firma: "Avem doar 3 calificati din 39. In rest, cu 8 clase, cu 10 clase, necalificati, care au ajutor social, fara experienta in munca si niciun loc de munca anterior. Ei nu vor sub nicio forma sa lucreze, sunt obligati de primari sa isi caute de munca. Ei s-au prezentat intr-o stare deplorabila."

O familie compusa din doi soti si doi copii mici primeste de la stat, ca ajutoare sociale si alocatii, peste 400 de lei pe luna.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO