Cele mai frecvente erori din limba romana pot fi rezolvate printr-o aplicatie inventata de un elev


Ultimul update: Vineri 06 Februarie 2015 07:12
Data publicarii: Marti 03 Februarie 2015 18:31
Categorie: Smart things

In zilele noastre, tot mai multi tineri nu stiu gramatica limbii romane. Ca sa ajute noua generatie, un elev pasionat de informatica a inventat o aplicatie care ii invata pe utilizatori sa scrie corect.

Aplicatia functioneaza ca un dictionar si poate fi instalata pe sistemul Android al telefoanelor mobile, pentru a fi la indemana tuturor.

Anul trecut, la examenul de Bacalaureat, un elev a gasit o explicatie logica, cel putin din punctul lui de vedere: "doua motive literare sunt ca scriitorul e talentat si ca n-are servici, asa ca scrie si vinde romanele".

Lasand la o parte explicatia originala, acest elev a facut si o greseala gramaticala. Se putea evita usor cu ajutorul acestei aplicatii. Elevul ar fi putut sa caute aici varianta corecta. Ar fi scris aici servici sau serviciu, iar aplicatia l-ar fi anuntat ca varianta lui este gresita.

Mihai, acum in varsta de 17 ani, incepuse si el sa faca greseli, dar nu pentru ca ar fi chiulit de la orele de gramatica, ci pentru ca, spune el, a uitat regulile din cauza jocurilor pe calculator.

"Am observat ca in timp si de ce il scriam legat, pentru ca in jocuri scriu prescurtat dc legat si mi-a venit ideea asa, in timp ce scriam gresit pe jocuri, sa fac o aplicatie care sa corecteze aceste greseli mai mici sau mai mari. Am observat ca unii colegi de ai mei scriu in teste fara diacritice! In testele la limba romana", a spus elevul, Mihai Zinculescu.

Mihai iubeste in egala masura pianul si gramatica, asa ca in timp ce canta s-a gandit cum sa-si puna planul in aplicare. In mai putin de 3 saptamani, aplicatia era gata. Iar acum e folosita de 2.000 de tineri.

"Ei nu mai vor sa stea sa cerceteze ce e bine, ce nu e bine, vor un raspuns rapid. Bun sau rau", a spus mama baiatului, Cristina Zinculescu.

"Ar fi o aplicatie la indemana oricui pentru a rezolva problemele acestea de exprimare", a spus tatal baiatului, Florin Zinculescu.

Aplicatia lui Mihai poate fi folosita acum de cei peste 5 milioane de utilizatori care au pe telefoanele mobile sistemul de operare Android. In cel mai scurt timp, Mihai vrea sa faca o aplicatie si pentru sistemul de operare IOS, folosit de alte cateva milioane de oameni.

Totusi, aplicatia nu le spune utilizatorilor si de ce trebuie sa foloseasca o cratima sau alte semne de punctuatie, ori un anumit timp pentru verbe. Iar tinerii care se trezesc la examene cu asemenea intrebari dau tot soiul de raspunsuri traznite, dar nu potrivite daca nu invata.

TOP 5 cele mai frecvente greseli din limba romana. Cuvintele pe care le foloseste toata lumea, desi nu exista
TOP 5 cele mai frecvente greseli din limba romana. Cuvintele pe care le foloseste toata lumea, desi nu exista
Liviu Dragnea da lectii de gramatica autoritatilor locale. Ce greseala de exprimare a sesizat vicepremierul
Liviu Dragnea da lectii de gramatica autoritatilor locale. Ce greseala de exprimare a sesizat vicepremierul
Daca erau la BAC, luau direct nota 4. Un proiect de lege a fost respins din cauza numarului mare de greseli gramaticale
Daca erau la BAC, luau direct nota 4. Un proiect de lege a fost respins din cauza numarului mare de greseli gramaticale
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery