Ai baut si ai urcat la volan? Risti puscaria, plus sa ramai pieton si 3 ani

Ultima actualizare: 27-10-2012 17:01

Toti cei care beau, chiar si un pahar, iar apoi se urca la volan, risca sa ajunga in arest. Mai mult, dupa aceasta experienta pot ramane pietoni si 3 ani daca intra in vigoare proiectul de strategie nationala pentru siguranta rutiera.


Deocamdata, documentul a fost retras, in mare parte, din dezbatere publica, de pe site-ul Ministerului Transporturilor. Asta dupa ce cotidianul Gandul a facut public continutul acestuia.

Mai mult, toate ministerele care ar fi fost implicate in realizarea lui sustin ca nu au nicio legatura cu acesta. Atat politia, cat si justitia spun ca cele mai multe propuneri sunt aberante si nu pot fi aplicate. Ei arata cu degetul catre consiliul interministerial din cadrul Autoritarii Rutiere Romane. Acesta a venit cu proiectul si tot el l-a facut public.

Scandalul iscat in jurul lui ne-a ferit de masuri abuzive. Cateva propuneri ar putea fi, totusi, aplicate.

Autoritatile propun ca toti romanii care sunt prinsi in stare de ebrietate la volan sa ramana fara permis minimum un an, maximum 3 si, in plus, sa doarma la sectie 24 de ore.

Numai in primele noua luni ale anului, soferii bauti au provocat 582 de accidente. Dureros este ca 120 de oameni au murit, iar alti 550 au fost raniti.

O alta propunere ii vizeaza pe cei care au scuter. Pentru ca au fost implicati in exagerat de multe incidente in trafic, cu 85 peste cele din 2008, politistii ar vrea sa ii oblige sa dea examen pentru carnet.

Si asa, 118 persoane si-au pierdut viata pentru ca au circulat imprudent pe doua roti. Lor li se adauga 880 de raniti. Unii au ajuns la spital in stare critica.

Pericolul de a ramane fara dreptul de a conduce ar putea sa ii faca mai atenti si pe incepatori, vizati si ei de acest proiect de securitate rutiera.

Un astfel de document exista deja in tari ca Anglia si Olanda, dar este valabil doar pe anumite trasee. Acolo, tinerii soferi nu pot circula daca nu sunt insotiti de o a doua persoana, care are minimum 2 ani de experienta la volan.

Toate aceste propuneri demne de luat in seama au fost facute de un consiliu interministerial al Autoritatii Rutiere Romane.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO