Afacerea bonelor, tot mai profitabila. Ministerul Muncii a organizat cursuri speciale de calificare
Locurile putine din gradinitele de stat si posibilitatile financiare reduse ale multor parinti care nu-si permit sa-si dea copiii la o unitate privata au facut ca afacerea bonelor sa fie una profitabila.
Au crescut cererile, dar si pretentiile familiilor care vor femei calificate, capabile sa creasca un bebelus.
Cu ajutorul fondurilor europene, Ministerul Muncii a organizat cursuri speciale si a pregatit deja cateva serii de bone, dar nu sunt de ajuns.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Klara a adus-o pe lume pe Evelina acum 8 luni. De atunci, a avut grija de ea zi si noapte. Cand va implini un an, va trebui sa se intoarca la serviciu, asa ca trebuie sa-si gaseasca o bona. Pana acum, nici una nu a reusit sa-i castige increderea.
"Nu stateau tot timpul cu ochii pe ea, e imprevizibila. O pui in pat, imediat poate sa cada. Ideal ar fi o educatoare, sa-i faca un program", spune Klara Nemes.
Numarul parintilor care au apelat la bone a crescut cu 20% de la inceputul anului, spun reprezentantii agentiilor de profil.
Motivele? In primul rand sunt multe mame care vor sa se intoarca la serviciu inainte ca micutul sa implineasca 2 ani. Apoi, fiindca numarul de locuri la crese si gradinite de stat este limitat, sunt copii care nu au apucat sa fie inscrisi.
Asadar, multe familii au nevoie de bone calificate.
Amalia, de pilda, ingrijeste copii de un deceniu. Recent s-a hotarat sa faca scoala de asistenti medicali, ca sa invete sa acorde si primul ajutor.
"Clientii nostri doresc o bona cu pregatire medicala, eventual cu un curs de bone. Anul acesta a fost unul dintre cei mai fructuosi ani ai nostri", spune Carmen Suiu, managerul unei agentii de bone.
Din pacate, meseria de bona nu e inca reglementata. Si, deseori, copiii sunt lasati pe mana unor femei fara pregatirea necesara.
Numerosi parinti si-au povestit pe internet experientele traumatizante prin care au trecut pruncii lor, batuti si neglijati de femeile platite sa-i ingrijeasca.
Pentru a evita aceste situatii, Ministerul Muncii si o fundatie au pregatit cu bani europeni 1.300 de bone care teoretic stiu sa acorde primul ajutor si sa-i supravegheze pe cei mici.
Sunt insa prea putine persoane pregatite, in conditiile in care, potrivit ultimului recensamanat, avem in tara peste 1,6 milioane de copii sub 7 ani.