Bolnavi cu afecțiuni psihice, exploatați fără milă la fermele din Borșa. Pacienții erau bătuți și locuiau în barăci
Patru persoane au fost reținute în dosarul privind cel puțin opt bolnavi psihic exploatați în Borșa, Maramureș,
Sunt după gratii familia care îi avea oficial în grijă și un lucrător al sistemului de Protecție a Persoanelor cu Dizabilități, potrivit unor surse judiciare.
Bolnavii au fost luați dintr-un centru special din Vrancea și exploatați fără milă, spun procurorii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional!
La descinderi, 10 bolnavi au fost găsiți în condiții greu de acceptat
Anchetatorii au găsit, la descinderi, mai mulți oameni cu afecțiuni psihice, care trăiau în barăci cu paturi improvizate, fără grupuri sanitare. Unii nu aveau documente de identitate. Ar fi fost deseori amenințați și loviți. Erau plătiți prost sau deloc, spun procurorii DIICOT.
Revoltător este și faptul că o parte dintre bolnavi aveau, în acte, asistenți personali, care primeau lunar indemnizații de la stat.
Cei din administrația locală spun că, de-a lungul timpului, au făcut mai multe verificări la familia care îi avea în grijă și că, în mare parte, nu au găsit nereguli.
Ion Sorin Timiș, primarul orașului Borșa: „S-au monitorizat două persoane permanent. În general se știe că familia respectivă avea în îngrijire astfel de persoane. La un moment dat a fost un caz, unul dintre cei care erau în îngrijire la ei a ajuns la urgență la Borșa și atunci a intervenit serviciul de asistență socială. N-a mai vrut să se întoarcă înapoi la familia de unde a plecat. A fost doar acea sesizare că s-au bătut între ei”.
Rând pe rând au ajuns la audieri, la sediul DIICOT Maramureș, 14 persoane - 6 suspecți și 8 dintre bolnavi. Primii aduși au fost proprietarul unei stâne și soția acestuia.
Iulia Pintea, avocată: „Menționăm că nu dorim să facem nicio declarație. Vă vom comunica ulterior toate deciziile pe care le vom lua cu privire la acest dosar”.
În acest caz a fost deschis un dosar de trafic de persoane și supunere la muncă forțată sau obligatorie.
Bolnavii ar fi ajuns la Borșa dintr-un centru de protecție din județul Vrancea. Și cei de acolo sunt vizați de anchetă.