Ce trebuie să facem când avem o carie, pentru a nu pierde dintele și pentru a evita tratamentele scumpe

×
Codul embed a fost copiat

Cea mai frecventă afecțiune din lume este răceala, și pe locul doi este caria dentară. Ce tratamente trebuie urmate pentru a rezolva problema, aflăm de la medicul stomatolog Alexandra Mircea, în acest episod al emisunii Smile with Style.

Alexandra Mircea este unul dintre cei mai urmăriți dentiști din România pe rețelele de socializare. Emisiunea sa se difuzează exclusiv online pe stirileprotv.ro și VOYO.

Dr. Alexandra Mircea:

Atunci când ai o carie, când îți dai seama că ceva e-n neregulă și/sau atunci când dentistul îți confirmă că ai o carie, se pune o plombă. Ce presupune o plombă?

Procedura poate să difere ușor de la dentist la dentist, dar în mare, trebuie să știți că se face anestezie, se curăță caria acolo și se pune un material - compozit se numește de cele mai multe ori, sau o incrustație, - material care sigilează dintele, așa încât ulterior să nu intre saliva acolo și alți microbi care să poată declanșa apariția unei carii secundare cum o numim noi, sau să afecteze dintele și mai în profunzime, și să ajungem la tratament de canal.

Citește și
(P) Cum poți avea un zâmbet de zece, dacă iei 10 la Bac. Tratamente dentare gratuite pentru cei mai buni elevi
Cum scapi de frica de dentist. “Sunt o grămadă de povești horror cu medici care-ți pun genunchiul în piept, să scoată dinții”
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Ce se întâmplă dacă nu tratăm caria la timp? Ajungem la tratament de canal.

Ce este tratamentul de canal

Atunci când țesutul dentar, smalțul și dentina sunt afectate de carie, se apropie tot mai mult de nerv, sau pulpa dintelui. În momentul în care e foarte aproape de nerv, acesta trebuie îndepărtat, pentru că se inflamează și pot apărea probleme suplimentare.

Cum se face asta? Se îndepărtează tot țesutul afectat, se îndepărtează nervul din tot dintele - însemnând suprafața dintelui care se vede în gură, și rădăcina, care este în os. Se umple canalul sau canalele radiculare cu un material special, care etanșeizează și sigilează rădăcina.

De cele mai multe ori se pune un pivot ca să crească rezistența dintelui, iar dintele ulterior se acoperă cu o coroană de acoperire pentru a-i da rezistență.

Ce sunt coroanele de acoperire și care este rolul lor

De ce punem o coroană de acoperire? Pentru că dinții care nu mai au nervi devin mai casanți și se colorează, în timp.

Și atunci, ca să creștem rezistența, dar ca să ținem și la estetica dintelui, îl acoperim cu o coroane de acoperire. Dacă nu facem acest tratament de canal la timp, nervul acolo în interior o să moară din cauza bacteriilor din carie și, de cele mai multe ori, o să se ajungă la o infecție în os, la rădăcina dintelui, infecție de dimensiuni variate.

Infecția poate să doară, poate să se acutizeze, puteți avea un episod neplăcut, vă umflați, vă doare și atunci dentistul o să decidă să facă un tratament de canal ca să curețe infecția respectivă.

Dacă dintele e prea distrus, sau infecția e prea mare, dintele va fi pierdut

Sperăm să nu ajungi la medicul dentist prea târziu, când dintele e mult prea distrus și infecția prea mare, așa încât un tratament de canal să nu fie suficient pentru tratamentul corect al situației în care ai ajuns.

Dacă nu ai făcut tratament de canal, adică tratament endodotic, adică n-ai scos nervul și n-ai tratat acolo infecția, se ajunge la extracția dintelui. Și nu este singurul moment în care se ajunge la extracția dintelui. V-am spus anterior că dinții care nu mai au nervi devin casanți și e bine să-i acoperim cu o coroană de acoperire.

Dacă nu facem asta, sunt șanse mari să apară o fractură de-a lungul dintelui, în timp ce mestecăm sau mâncăm o migdală, când sunt forțe foarte mari pe suprafața dintelui care se transmit aiurea. Și în momentul ăla sunt șanse mari să se fractureze dintele și să nu mai putem face nimic pentru a-l recupera și să trebuiască să-l extragem. Din păcate, am pierdut un dinte. Nu putem să ne bucurăm de asta, dar nici nu este un capăt de țară. Există soluții.

Cum se înlocuiesc dinții “pierduți” și de ce e nevoie de implant dentar

Soluția preferată este aplicarea unui implant dentar. Acesta se poate realiza în ședința în care se face extracția, sau, în funcție de prezența și închiderea unei infecții, la câteva luni după, pentru a avea timp osul să se vindece. Dar lucrurile astea le puteți afla doar după o consultație la medicul chirurg care se va ocupă de inserția implantului.

Recomandarea este să nu stai fără implant dentar sau fără un tratament medical mai mult decât îți recomandă medicul dentist. De ce? Pentru că tendința dinților este de a-și căuta tot timpul contact. În momentul în care tu nu mai ai un dinte acolo, dinții începi să migreze, așa încât să intre în contact. Dacă dinții au migrat, atunci e nevoie mai întâi să purtați un aparat dentar pentru a-i aduce pe poziția lor inițială, apoi să punem implantul și dintele peste implant.

Acum că ați văzut tot parcursul de la carie până la pierderea dintelui, și mai mult, complicațiile care pot apărea după pierderea unui dinte, cred că ați înțeles cât de important este să venim la fiecare șase luni la control pentru a trata din timp eventualele probleme care pot apărea.

Dar mult mai bine, pentru doar a preveni problemele, printr-un detartraj. Sper că acum vă este tot mai clar care sunt fazele de la carie până la pierderea dintelui și mai ales eventuale complicații care pot apărea după pierderea dinților.

E important să știți că, în afară de acest parcurs deranjant, reparația crește și ea ca timp, disconfort și mai ales bani pe care trebuie să-i investiți în sănătatea voastră dentară.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
„Smile with style”. Ce înseamnă, de fapt, un periaj dentar corect. Cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont
„Smile with style”. Ce înseamnă, de fapt, un periaj dentar corect. Cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont

Alexandra Mircea, unul dintre cei mai urmăriți doctori stomatologi din România pe rețelele de socializare, este gazda emisiunii ”Smile with style”, care se difuzează exclusiv online pe www.stirileprotv.ro și VOYO.

Cum scapi de frica de dentist. “Sunt o grămadă de povești horror cu medici care-ți pun genunchiul în piept, să scoată dinții”
Cum scapi de frica de dentist. “Sunt o grămadă de povești horror cu medici care-ți pun genunchiul în piept, să scoată dinții”

Frica de dentist este provocată de experiențe neplăcute din trecut, care i-au marcat pe pacienți, spune dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog și influencer de succes în rândul Generației Z.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.