Virusul care ar putea distruge omenirea. "Trebuie sa fim pregatiti de o pandemie in urmatorii ani"

oameni in costume de protectie, epidemie, virus

Primele simptome sunt similare unei gripe obisnuite: dureri de cap, febra, dureri articulare, dureri de stomac si voma. Ce urmeaza insa este similar scenelor din filmele de groaza.

La scurt timp dupa aparitia primelor simptome, pacientii incep sa aiba rani pe corp, care sangereaza incontrolabil. In cel putin 30% din cazuri, virusul duce la moartea bolnavului.

Aceasta este febra hemoragica virala Crimeea-Congo si deja au aparut cazuri pretutindeni in lume. Boala este des intalnita in randul animalelor din Asia si Africa si acum a trecut bariera dintre specii, afectand si omul.

In Marea Britanie, primul caz intalnit a fost luna trecuta, cand un bolnav a venit cu simptome similare virusului Sars, care a ucis in 2003 peste 1.000 de oameni. Testele de sange au aratat insa ca era vorba de un virus necunoscut pana atunci.

Meningita la copii, simptome si tratament

Citește și
Arlen Specter
Unul dintre anchetatorii uciderii lui John F. Kennedy a decedat la varsta de 82 de ani
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Ingrijorati, medicii l-au conectat pe pacientul muribund la aparate care il tin in viata si au avut timp sa analizeze virusul care l-a ucis.

Acesta este inrudit cu Sars, dar difera foarte mult, cel mai apropiat virus similar fiind intalnit la o specie de lilieci din Asia. Barbatul se imbolnavise dupa o vizita in Qatar.

Continuand investigatia, medicii au aflat ca un alt pacient murise de aceasta boala in Arabia Saudita, in luna iulie. In scurt timp, autoritatile sanitare au intrat in alerta, temadu-se ca acest virus sa nu fie o nouagripa spaniola”, care a ucis intre 50 si 100 de milioane de oameni in anii 1918-1919, fiind considerata cea mai mare pandemie.

Si in acest caz virusul ucigas a provenit de la un animal, respectiv de la o pasare. In 2003, Sars a fost transmis de la o felina numita civeta, care se vindea in pietele de carne din China. In 2009, febra porcina a aparut initial la turmele de porci din Mexic si milioane de oameni au fost ulterior afectati.

Un virus care "sare" de la animal la om este foarte periculos pentru ca se raspandeste repede si nu exista timp suficient pentru gasirea unui antidot.

Profesorul John Oxford, virusolog de renume la Universitatea din Londra, este convins ca in urmatorii 5 ani omenirea se va confrunta cu o pandemie, provocata de un virus transmis de la animale. Efectele vor fi devastatoare.

Din cauza societatii moderne si a aglomeratiei in care traim, dar si din cauza mijloacelor de transport rapide, cei contaminati vor transmite mai departe virusul, chiar inainte de a-si dea seama ca sunt bolnavi.

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre vaccinul antigripal si sarcina

La fel ca in cazul gripei spaniole, multi dintre cei care vor muri vor fi tineri, puternici si sanatosi. In cazul lor, moartea va fi provocata de o reactie exgerata a sitemului lor imunitar eficient, care va provoca colapsul organismului din cauza febrei si a oboselii pe care o va cauza. In loc sa ucida virusul, sistemul lor natural de aparare va ucide organismul.

Luna trecuta, o echipa internationala a anuntat ca a indentificat un virus nou, care a ucis 2 tineri in Congo in 2009. Este virusul Bas-Congo, inrudit cu familia de virusuri care include si rabia. Acesta provoaca febra hemoragica.

In cazul unor virusuri mortale precum Ebola si HIV, sansa oamenilor este ca acestea nu se transmit prin aer, ci prin contact direct cu fluidele corpului.

Daca ar fi fost mai contagioase, probabil ca 90% din oamenii care traiesc acum pe glob ar fi morti, pentru ca in cazul Ebola sansele de supravietuire sunt de numai 10%. De aceea, cel mai periculos virus este unul similar gripei, care este foarte contagios.

Profesorul Oxford spune ca trebuie sa fim pregatiti pentru o asemenea pandemie in perioada 2017-2018. Avantajul nostru acum este ca putem afla repede structura genetica a virului si putem lua masuri, insa autoritatile inca nu iau in serios aceasta amenintare.

"Cursa impotriva unui nou supervirus trebuie castigata de fiecare data. Daca un virus pandemic castiga o singura data, asta va insemna sfarsitul rasei umane", declara el.

Citeste si: Facebook te ajuta sa renunti la fumat

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
SALT SPRE ISTORIE. Ultimele cuvinte rostite de Felix Baumgartner inainte de a sari din COSMOS
SALT SPRE ISTORIE. Ultimele cuvinte rostite de Felix Baumgartner inainte de a sari din COSMOS

Nascut pentru a zbura! Asta a avut tatuat pe brat austriactul Felix. Si chiar a zburat! A devenit primul om care si-a dat drumul in gol de la cea mai mare altitudine - peste 39 de kilometri. Si a revenit cu bine pe Pamant.

Unul dintre anchetatorii uciderii lui John F. Kennedy a decedat la varsta de 82 de ani
Unul dintre anchetatorii uciderii lui John F. Kennedy a decedat la varsta de 82 de ani

Fostul senator din statul Pennsylvania (est) Arlen Specter, care a trecut de la republicani in tabara democrata la sfarsitul carierei, a decedat duminica la varsta de 82 de ani, a anuntat familia sa, relateaza AFP.

Scandal si cutite aduse la sfintit la racla Sf. Parascheva:
Scandal si cutite aduse la sfintit la racla Sf. Parascheva: "Ce faci doamna, pui scaunul pe Sfanta?"

Mare sarbatoare la Iasi, de hramul Cuvioasei Parascheva: mii de oameni s-au inchinat la racla sfintei si au participat apoi la praznic, cu multumirea ca ziua acestei aparatoare a celor sarmani s-a nimerit duminica.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.