Virusul care ar putea distruge omenirea. "Trebuie sa fim pregatiti de o pandemie in urmatorii ani"
Primele simptome sunt similare unei gripe obisnuite: dureri de cap, febra, dureri articulare, dureri de stomac si voma. Ce urmeaza insa este similar scenelor din filmele de groaza.
La scurt timp dupa aparitia primelor simptome, pacientii incep sa aiba rani pe corp, care sangereaza incontrolabil. In cel putin 30% din cazuri, virusul duce la moartea bolnavului.
Aceasta este febra hemoragica virala Crimeea-Congo si deja au aparut cazuri pretutindeni in lume. Boala este des intalnita in randul animalelor din Asia si Africa si acum a trecut bariera dintre specii, afectand si omul.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In Marea Britanie, primul caz intalnit a fost luna trecuta, cand un bolnav a venit cu simptome similare virusului Sars, care a ucis in 2003 peste 1.000 de oameni. Testele de sange au aratat insa ca era vorba de un virus necunoscut pana atunci.
Meningita la copii, simptome si tratament
Ingrijorati, medicii l-au conectat pe pacientul muribund la aparate care il tin in viata si au avut timp sa analizeze virusul care l-a ucis.
Acesta este inrudit cu Sars, dar difera foarte mult, cel mai apropiat virus similar fiind intalnit la o specie de lilieci din Asia. Barbatul se imbolnavise dupa o vizita in Qatar.
Continuand investigatia, medicii au aflat ca un alt pacient murise de aceasta boala in Arabia Saudita, in luna iulie. In scurt timp, autoritatile sanitare au intrat in alerta, temadu-se ca acest virus sa nu fie o noua “gripa spaniola”, care a ucis intre 50 si 100 de milioane de oameni in anii 1918-1919, fiind considerata cea mai mare pandemie.
Si in acest caz virusul ucigas a provenit de la un animal, respectiv de la o pasare. In 2003, Sars a fost transmis de la o felina numita civeta, care se vindea in pietele de carne din China. In 2009, febra porcina a aparut initial la turmele de porci din Mexic si milioane de oameni au fost ulterior afectati.
Un virus care "sare" de la animal la om este foarte periculos pentru ca se raspandeste repede si nu exista timp suficient pentru gasirea unui antidot.
Profesorul John Oxford, virusolog de renume la Universitatea din Londra, este convins ca in urmatorii 5 ani omenirea se va confrunta cu o pandemie, provocata de un virus transmis de la animale. Efectele vor fi devastatoare.
Din cauza societatii moderne si a aglomeratiei in care traim, dar si din cauza mijloacelor de transport rapide, cei contaminati vor transmite mai departe virusul, chiar inainte de a-si dea seama ca sunt bolnavi.
5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre vaccinul antigripal si sarcina
La fel ca in cazul gripei spaniole, multi dintre cei care vor muri vor fi tineri, puternici si sanatosi. In cazul lor, moartea va fi provocata de o reactie exgerata a sitemului lor imunitar eficient, care va provoca colapsul organismului din cauza febrei si a oboselii pe care o va cauza. In loc sa ucida virusul, sistemul lor natural de aparare va ucide organismul.
Luna trecuta, o echipa internationala a anuntat ca a indentificat un virus nou, care a ucis 2 tineri in Congo in 2009. Este virusul Bas-Congo, inrudit cu familia de virusuri care include si rabia. Acesta provoaca febra hemoragica.
In cazul unor virusuri mortale precum Ebola si HIV, sansa oamenilor este ca acestea nu se transmit prin aer, ci prin contact direct cu fluidele corpului.
Daca ar fi fost mai contagioase, probabil ca 90% din oamenii care traiesc acum pe glob ar fi morti, pentru ca in cazul Ebola sansele de supravietuire sunt de numai 10%. De aceea, cel mai periculos virus este unul similar gripei, care este foarte contagios.
Profesorul Oxford spune ca trebuie sa fim pregatiti pentru o asemenea pandemie in perioada 2017-2018. Avantajul nostru acum este ca putem afla repede structura genetica a virului si putem lua masuri, insa autoritatile inca nu iau in serios aceasta amenintare.
"Cursa impotriva unui nou supervirus trebuie castigata de fiecare data. Daca un virus pandemic castiga o singura data, asta va insemna sfarsitul rasei umane", declara el.
Citeste si: Facebook te ajuta sa renunti la fumat