SALT SPRE ISTORIE. Ultimele cuvinte rostite de Felix Baumgartner inainte de a sari din COSMOS
Nascut pentru a zbura! Asta a avut tatuat pe brat austriactul Felix. Si chiar a zburat! A devenit primul om care si-a dat drumul in gol de la cea mai mare altitudine - peste 39 de kilometri. Si a revenit cu bine pe Pamant.
Superman chiar exista si se numeste Felix Baumgartner! In plonjonul lui spre Pamant, a atins la un moment dat viteza de 1.137 km pe ora, mai mare decat viteza sunetului. Vedeti video cu momentul AICI.
Amanat de doua ori in ultima saptamana din pricina conditiilor meteo nefavorabile, recordul austriacului a fost stabilit chiar in ziua in care se implineau 65 de ani de la primul zbor cu un avion supersonic, in 1947.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Cu textul "Nascut pentru a zbura" tatuat pe antebrat, Baumgartner s-a instalat intr-o capsula legata de balonul cu heliu, care l-a dus la o altitudine de 39.000 de metri, mai sus decat poate zbura orice avion. Ascensiunea pana in stratosfera a durat 2 ore si 21 de minute.
"Cred ca momentul cel mai emotionant a fost cand asteptam sa sar, cand eram practic deasupra lumii", a spus Felix Baumgartner.
La ora 21 si 08 minute, ora Romaniei, dupa ce a privit Terra de la 39 de kilometri, austriacul a plonjat spre Pamant. S-a aruncat cu capul in jos, pentru a prinde o viteza cat mai mare si a atins 1.137 kilometri pe ora, cu 12 kilometri peste viteza sunetului.
Ultimele cuvinte rostite inainte de saritura au fost: "I'm coming home!" – "Ma intorc acasa!", scrie The Washington Post.
Momentele de dupa saritura au fost critice. Pozitia corpului trebuia sa fie prefecta, altfel risca leziuni irecuperabile ale ochilor, creierului si sistemului cardiovascular. In timpul conferintei de presa, parasutistul a marturisit ca a avut un moment in care s-a temut pentru viata lui.
"E greu cand cazi cu asemenea viteza trebuie sa iei o decizie. Apas butonul de urgenta si imi salvez viata sau ma lupt si depasesc viteza sunetului. Dupa cateva secunde mi-am recapatat echilibrul si am continuat", a spus austriacul.
La sol, tensiunea a fost maxima. Mama sa si ceilalti membri ai familiei au privit incremeniti miscarile dezordonate ale lui Felix. Dupa cateva zeci de secunde, austriacul a reusit sa se coordoneze si sa coboare spre Pamant timp de 5 minute.
Coborarea lui Baumgartner a durat 9 minute si 3 secunde, din care 4 minute si 19 secunde in cadere libera.
35 de camere de la sol si din aer, unele prinse de combinezonul parasutistului, au inregistrat totul. De la sol, acesta a primit indicatii atat in timpul ascensiunii cat si al caderii, chiar de la cel al carui record l-a depasit.
Fost colonel in aviatia americana, Joe Kittinger, acum in varsta de 80 de ani, a sarit in gol de la 31.333 de m in anul 1960. Chiar daca recordul sau de viteza a fost depasit ieri de Felix Baumgartner, Kissinger ramane detinatorul recordului pentru timpul petrecut in cadere libera: 4 minute si 36 de secunde. Austriacul spune ca ar vrea ca istoria sa se repete.
"Vreau sa fiu o sursa de inspiratie pentru generatia urmatoare. Mi-ar placea ca peste 4 ani langa mine sa stea un tanar care sa imi ceara sfatul fiindca vrea sa imi bata recordul", a marturisit Felix.
Saltul de ieri a fost cel mai spectaculos record al lui Baumgartner, dar nu este primul. In 1999 el a fost primul om care a sarit de pe bratele statuii lui Isus din Rio de Janeiro, iar in 2003 a traversat Canalul Manecii in cadere libera, folosind doar o aripa de deltaplan fabricata din carbon.
Urmariti intregul eveniment pe VOYO.