Sansa la viata pentru bebelusii bolnavi: se deschide sectia de chirurgie cardiaca de la Marie Curie

15-11-2012 18:38

Mii de bebelusi care se nasc anual cu malformatii congenitale cardiace au de acum o sansa in plus sa fie salvati. Echipe de chirurgi italieni vor opera cazurile grave, in patru centre din Romania: la Targu Mures, Iasi, Cluj si Bucuresti.

Ultimul, cel din Capitala, este cel de la spitalul ''Marie Curie'', care sta inchis de aproape doi ani.

Desi clinica a fost dotata cu aparatura performata inca din 2010, nu s-au gasit pana acum doritori care sa lucreze aici.

Dupa doi ani in care sectia a stat inchisa, aici vor fi operati bebelusii pentru care statul roman plateste anual in strainatate peste 2 milioane de euro pentru tratamente.

In sfarsit, aceasta investitie de 3 milioane si jumatate de euro, din donatii private, dar si din banii dati de minister, va fi justificata. Aici vor putea fi operati 300 de bebelusi in fiecare an.

Din pacate, nu vor putea fi tratati toti pruncii cu malformatii congenitale cardiace, pentru ca numarul acestora se ridica la 2.000 anual. Cei care nu sunt operati nu traiesc de obicei mai mult de 20-30 de ani.

O colaborare cu medici specializati din Italia, care se va intinde pe urmatorii 3 ani, va face ca astfel de cazuri sa poata fi salvate si in centre similare din Cluj, Iasi si Targu Mures.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO