Amenzi de pana la 10.000 de lei pentru parinti, prevazute in noua Lege a vaccinarii. Si medicii risca sanctiuni
Vaccinarea sau mai bine zis lipsa ei, va lasa urme adanci atat in buzunarele medicilor, cat si in cele ale parintilor. Ministerul Muncii anunta amenzi de pana la 10 mii de lei pentru toti cei implicati in imunizarea copiilor din Romania.
Parintii risca sanctiunea maxima daca dupa ce au refuzat vaccinarea, nu se vor prezenta in fata comisiei medicale care ar trebui sa le explice importanta imunizarii. Medicii care nu iau in considerare reactiile adverse ori nu le raporteaza, sunt vizati si ei. In schimb, Ministerul Sanatatii a uitat, se pare, sa prevada sanctiuni si pentru cei care nu asigura stocul de seruri.
Proiectul de lege privind vaccinarea spune ca medicii care nu isi fac datoria fata de pacientii lor nu ii vaccineaza corect, nu raporteaza efectele adverse ori emit adeverinte ca un copil poate intra in comunitate cu toate ca nu are vaccinurile facute, risca amenzi de pana la 10 mii de lei.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
In plus, doctorii care vor promova anti-vaccinarea fara a prezenta dovezi stiintifice, vor ajunge in fatza colegiului medicilor care pote decide sa le retraga dreptul de practica.
Si parintii risca amenzi uriase, de pana la 10 mii de lei, daca nu merg cu cel mic la medicul de familie pentru vaccinare sau, in cazul in care refuza sa o faca, daca nu se prezinta in fata comisiei care ar trebui sa le explice importanta imunizarii.
In schimb statul nu este sanctionat in niciun fel daca nu asigura stocul de vaccinuri necesar imunizarii. Este adevarat ca proiectul spune ca Ministerul Sanatatii are aceasta obligatie, insa amenda nu a fost prevazuta pentru incalcarea ei.
In proiect, vaccinarea este obligatorie. La intrarea in colectivitate copiii trebuie sa fie imunizati impotriva a 8 boli grave printre care difterie, tuse convulsiva, rujeola, rubeola si hepatita B. In plus, schema obligatorie mai contine imunizarea cu vaccinul pneumococic- nou introdus, cu vaccinul tetravant care se administreaza la 6 ani, dar si cu DTPa, care se face la 14 ani.
Proiectul Legii vaccinarii spune ca atunci cand cei mici vor merge la gradinita sau la scoala, se va cere o adeverinta din care sa reiasa faptul ca au schema vaccinarii completa. In situatia in care nu se intampla acest lucru, parintii vor avea la dispozitie 1 an de zile pentru recuperarea vaccinarii.
In cazul vaccinurilor obligatorii, consintamantul pentru imunizarea celor mici se prezuma ca fiind dat, insa exceptie de la aceasta prevedere fac situatiile in care parintii sau persoana responsabila refuza in scris vaccinarea copilului minor. Totodata, in cazul in care exista o contraindicatie definitiva la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, parintele este obligat ii duca medicului de familie o adeverinta din care sa reiasa clar interdictia.
Legea va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019.