Amenzi de pana la 10.000 de lei pentru parinti, prevazute in noua Lege a vaccinarii. Si medicii risca sanctiuni

Ultimul update: Joi 03 August 2017 16:29
Data publicarii: Luni 31 Iulie 2017 15:02
Categorie: Sanatate

Vaccinarea sau mai bine zis lipsa ei, va lasa urme adanci atat in buzunarele medicilor, cat si in cele ale parintilor. Ministerul Muncii anunta amenzi de pana la 10 mii de lei pentru toti cei implicati in imunizarea copiilor din Romania.

Parintii risca sanctiunea maxima daca dupa ce au refuzat vaccinarea, nu se vor prezenta in fata comisiei medicale care ar trebui sa le explice importanta imunizarii. Medicii care nu iau in considerare reactiile adverse ori nu le raporteaza, sunt vizati si ei. In schimb, Ministerul Sanatatii a uitat, se pare, sa prevada sanctiuni si pentru cei care nu asigura stocul de seruri.

Proiectul de lege privind vaccinarea spune ca medicii care nu isi fac datoria fata de pacientii lor nu ii vaccineaza corect, nu raporteaza efectele adverse ori emit adeverinte ca un copil poate intra in comunitate cu toate ca nu are vaccinurile facute, risca amenzi de pana la 10 mii de lei.

In plus, doctorii care vor promova anti-vaccinarea fara a prezenta dovezi stiintifice, vor ajunge in fatza colegiului medicilor care pote decide sa le retraga dreptul de practica.

Si parintii risca amenzi uriase, de pana la 10 mii de lei, daca nu merg cu cel mic la medicul de familie pentru vaccinare sau, in cazul in care refuza sa o faca, daca nu se prezinta in fata comisiei care ar trebui sa le explice importanta imunizarii.

170.000 de copii trebuie urgent vaccinati. Autoritatile au inteles dupa un an ca rujeola a devenit o problema nationala

In schimb statul nu este sanctionat in niciun fel daca nu asigura stocul de vaccinuri necesar imunizarii. Este adevarat ca proiectul spune ca Ministerul Sanatatii are aceasta obligatie, insa amenda nu a fost prevazuta pentru incalcarea ei.

In proiect, vaccinarea este obligatorie. La intrarea in colectivitate copiii trebuie sa fie imunizati impotriva a 8 boli grave printre care difterie, tuse convulsiva, rujeola, rubeola si hepatita B. In plus, schema obligatorie mai contine imunizarea cu vaccinul pneumococic- nou introdus, cu vaccinul tetravant care se administreaza la 6 ani, dar si cu DTPa, care se face la 14 ani.

Proiectul Legii vaccinarii spune ca atunci cand cei mici vor merge la gradinita sau la scoala, se va cere o adeverinta din care sa reiasa faptul ca au schema vaccinarii completa. In situatia in care nu se intampla acest lucru, parintii vor avea la dispozitie 1 an de zile pentru recuperarea vaccinarii.

In cazul vaccinurilor obligatorii, consintamantul pentru imunizarea celor mici se prezuma ca fiind dat, insa exceptie de la aceasta prevedere fac situatiile in care parintii sau persoana responsabila refuza in scris vaccinarea copilului minor. Totodata, in cazul in care exista o contraindicatie definitiva la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, parintele este obligat ii duca medicului de familie o adeverinta din care sa reiasa clar interdictia.

Legea va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019.

 

 

Ministrul Sanatatii a venit cu un raport ingrijorator si doar 5 vinovati. Premierul l-a certat in timpul sedintei de guvern

Ministrul Sanatatii a venit cu un raport ingrijorator si doar 5 vinovati. Premierul l-a certat in timpul sedintei de guvern

VIDEO PROTVPLUS.RO

cabinet stomatologic

România, pe ultimul loc în Europa la igiena dentară. Obiceiul greșit format la adolescenți

Un ONG a analizat ce conțin de fapt sosurile de pe piață. Rezultatele i-au îngrozit pe reprezentanți

Arsurile solare pot duce la cancer de piele. Evitați plaja la ora prânzului și aplicați cremă

Organele unui român mort în Oradea vor salva alte 4 persoane

Medicii și asistentele care au ”fugit” la privat se întorc acum la stat: ”Salariul este mai mare”

Alertă în spitalele din ţară. Numărul pacienţilor care au consumat ciuperci otrăvitoare a crescut

sorina pintea

Campanie de vaccinare în Moldova. Ministrul Sănătății a mers în vizită în Buhuși

Andreea, tânăra otrăvită cu ciuperci, salvată de organele prelevate de la un copil. Părinții ei au murit

Statul va deconta medicamentele pentru pacienții care suferă de atrofie musculară

Numărul donatorilor de organe, în scădere. Sorina Pintea: ”O parte din vină e a autorităților”

Peste 100 de noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână

În pericol din cauza unei unghii încarnate. De ce nu a putut fi operat decât de un medic străin