Romanii, obligati sa-si aleaga o casa de sanatate privata pentru decontarea tratamentelor


Ultimul update: Joi 08 Noiembrie 2012 00:22
Data publicarii: Miercuri 16 Noiembrie 2011 19:11
Categorie: Stiri Sanatate

Se pregatesc mari schimbari in sanatate. Vom fi obligati sa ne alegem o casa de sanatate privata care sa ne deconteze tratamentele si interventiile medicale in Romania.

Deocamdata, autoritatile nu sunt in masura sa spuna ce servicii medicale vor fi acoperite din contributia salariala. Dar, pentru ca probabil nu vor fi multe, oamenii pot incheia si o asigurare complementara de 50 de euro pe luna.

Sistemul sanitar de stat se va deschide din 2012 si pentru asiguratorii privati.

Contributiile fiecarui salariat vor fi dirijate in continuare de actuala Casa Nationala de Asigurari, dar banii vor fi redistribuiti catre companiile particulare care urmeaza sa intre in joc. Pentru a fi acceptate in sistem, acestea trebuie sa aiba un milion de clienti si incasari de peste 500 de milioane de euro.

"Numarul nu este foarte extins de asiguratori. Se discuta undeva intre 6 si 10 asiguratori care ar indeplini conditiile", spune Teodor Alexandrescu, director general Compania de Asigurari de Sanatate.

Cei 10,7% colectati din salariul fiecarui angajat vor acoperi doar un pachet de servicii medicale de baza care nu a fost inca definit.

In fata listei de servicii toti pacientii sunt egali, desi contributiile lor difera. Practic cine are salariul de 1000 de lei plateste 100 la sanatate, iar cine are 10.000 de lei - da 1000 de lei, lunar pentru CASS.

Tot ce depaseste pachetul de baza, se achita suplimentar. Sau omul apeleaza la o asigurare voluntara.

Cine nu va fi multumit de oferta casei o poate schimba dupa un an.

Ramane de vazut si cum isi vor alege romanii Casa de Asigurari de Sanatate.

Important este ca in contractul cu aceste case private vor figura toti furnizorii de servicii medicale, indiferent ca vorbim despre spitale, cabinete medicale sau doctori.

Noua lege a sanatatii a fost dezbatuta pe larg la conferinta ''Mediafax Talks''.

Reteta umilintei: de joi dam 50 de lei doar pe consultatia medicala
Sanatatea in criza. Doar 1 din 10 medici elibereaza retete si acorda consultatii
VIDEO PROTVPLUS.RO