Reportaj CNN, in Republica Moldova, despre bolnavii de tuberculoza. Un sfert din bolnavi nu ajung la medic pentru tratament

Ultima actualizare: 30-03-2014 00:09

Noua milioane de oameni din toata lumea se imbolnavesc an de an de tuberculoza. Un sfert dintre ei nu ajung la medic pentru a primi tratamentul salvator.

Luni a fost Ziua internationala a tuberculozei, care s-a desfasurat sub sloganul "Ajutor pentru cei trei milioane."

O echipa a postului de televiziune CNN a realizat un reportaj despre lupta autoritatilor din Republica Moldova, una dintre cele mai sarace tari ale Europei, cu tuberculoza rezistenta la medicamente.

Jurnalistii CNN au ajuns in iarna in orasul Orhei, din Republica Moldova. Aici l-au vizitat pe Adrian, care de luni intregi se lupta cu o forma de tuberculoza rezistanta la tratamentul obisnuit.

O ruda a lui Adrian a fost rapusa de boala, intrucat nu a fost diagnosticata la timp.

In mod normal, tratamentul pentru aceasta forma de tuberculoza dureaza aproape doi ani si poate avea efecte secundare.

Autoritatile de la Chisinau, in colaborare cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, si-au intensificat eforturile pentru diagnosticarea tuberculozei rezistanta la antibiotice.

Andrei Mosneaga, reprezentant OMS: "Pentru ei este o provocare respectarea recomandarilor OMS si, de asemenea, coordonarea practicilor medicale cu cele din sistemul sanitar european prin stabilirea unui tratament in ziua diagnosticarii."

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, lupta impotriva tuberculozei rezistente la medicamente a inregistrat un avans modest. La nivel mondial, trei din patru cazuri raman inca nediagnosticate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO