Reacția tinerilor medici după ce autoritățile vor să îi oblige să lucreze în țară

Ultimul update: Joi 29 Noiembrie 2018 20:13
Data publicarii: Miercuri 28 Noiembrie 2018 19:13
Categorie: Sanatate

Medicii ar putea fi obligaţi să lucreze câţiva ani în ţară, după terminarea rezidenţiatului, având în vedere că statul investeşte zeci de mii de lei în pregătirea unui student, spune ministrul Sănătăţii.

Autorităţile lucrează la un act normativ în acest sens şi încearcă să găsească o soluţie legală.

"Este aberant", ripostează tinerii doctori, care susţin că dacă ar avea condiţii decente de lucru în spitale, nu şi-ar dori să plece în străinătate. Deficitul de medici, la nivel naţional, este de 12.000.

Tinerii medici ar putea fi obligaţi să rămână în ţara până la 5 ani şi să lucreze chiar şi în spitalele mici din provincie. Aşa s-ar rezolva lipsă acută de specialişti, cred autorităţile, care spun că statul investeşte o mulţime de bani în pregătirea lor.

Sorina Pintea: ''Ne gândim la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, finanţaţi direct din bugetul MS. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară''.

Un raport prezentat în urmă cu 2 ani arata că pregătirea unui student la facultatea de medicină costa 81.000 de lei. Se adaugă apoi cheltuielile salariale din timpul rezidenţiatului.

În susţinerea proiectul, Ministerul Sănătăţii are ca argument şi mărirea lefurilor pentru rezidenţi.

Acestea au crescut odată cu legea salarizării, iar acum un rezident din primul an porneşte de la un salariu de bază între 3000 şi 4000 de lei net, la care se adauga diverse sporuri şi gărzi.

În acelaşi timp tinerii medici spun că muncesc pentru aceşti bani, iar statul nu le dă bani pentru perfecţionarea continua.

Ştefan Decebăluță: ''Nu se investeşte cum se spune că se investeşte în pregătirea noastră. noi mergem al congrese pe banii noştri.''

Cei mai mulţi medici spun că pleacă în alte ţări din cauza faptului că nu sunt locuri libere în spitalele mari, care au dotări. În acelaşi timp, unităţile sanitare din oraşele mici, unde ar găsi de lucru, nu au aparatură.

Proiectul Ministerului Sănătăţii trebuie gândit în aşa fel încât să nu încalce dreptul cetetanilor europeni la libera circulaţie pe piaţa muncii.

În acest sens, fostul ministrul al sănătăţii Vlad Voiculescu propune planificare multianuală a posturilor, iar admiterea la rezidenţiat să ţină cont şi de abilităţile clinice ale doctorilor. Şi foarte important: alocarea specialiştilor să ţină cont de nevoile reale din spitale.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii: ''Degeaba ţii în ţară 100 de epidemiologi dacă ai doar 2 posturi scoase pentru ei. Mai întâi să existe condiţii de lucru, condiţii să înveţi să ţi faci meseria mai bine şi apoi condiţii să îţi faci meseria mai bine. Dacă există şi stimulente de ordin fianciar se poate discuta şi e responsabilitatea principală a autorităţilor locale. Medicii nu vor să plece dacă pot facă aici bine."

Cu lipsa medicilor în zonele de provincie se confrunt[ şi alte ţări din Uniunea Europeană. Franţa, de pildă, apelează la doctori români.

O fetiță este în comă, iar alte 4 în stare gravă după ce au înghițit antidepresive
O fetiță este în comă, iar alte 4 în stare gravă după ce au înghițit antidepresive
VIDEO PROTVPLUS.RO
spital oncologic, copii, omv, donatie,
Donație fără precedent: OMV dă 10 milioane € pentru spitalul de oncologie pediatrică
Alte două paciente infectate cu o bacterie periculoasă la Institutul ”Marius Nasta”
Fals stomatolog în Prahova. A scos dinți, a făcut implanturi, dar oamenii sunt mulțumiți
127 de persoane au murit de gripă. Încă trei victime, vineri
Falsul medic Raluca Bârsan ar fi asistat la nașteri în clinici private
Anchetă la Spitalul Ilfov: 26 de gravide, implicate într-un experiment medical misterios
Obezitate, sarcina, copii, analize, cupluri, natalitate
Medicii ginecologi avertizează: Factorul care împiedică cuplurile să aibă copii
Mai mult de jumătate dintre tineri sunt în pericol să surzească. Cât de periculoase sunt căştile
O asociație susține că sunt mai mulți fizicieni fără studii necesare în spitalele din țară
Nou bilanț al deceselor cauzate de virusul gripal. Cine sunt ultimele 5 victime
Avertismentul OMS pentru utilizatorii de smartphone şi MP3 playere
Explicația pentru retragerea de urgență din farmacii a medicamentului Eurespal