Epidemie de gripă în România. Anunțul oficial făcut de Ministrul Sănătății

×
Codul embed a fost copiat

N-am scăpat de ceea ce ne temeam mai mult! Avem epidemie de gripă! Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă.

Declarațiile au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Autoritățile spun că, cel mai probabil, și luna viitoare ne vom confrunta cu o răspândire a virusului și fac apel la oameni să respecte regulile instituite în spitale și să se vaccineze. Acest lucru mai este încă posibil.

Autoritățile din sănătate au subliniat faptul că restricțiile aplicate în spitale, adică limitarea accesului vizitatorilor sunt foarte importante în această perioada. Nu vorbim, însă, deocamdată, despre carantină.

Conform ministrului Sănătăţii, 1.287.250 de persoane au fost vaccinate până marţi cu serul achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, fiind comandate 30.000 de doze suplimentare de vacin, care începând de joi vor fi distribuite în ţară, la DSP-urile care au solicitat suplimentarea.

Citește și
gripa, scoala, elevi, parinti,
Fenomen îngrijorător în scoli de teama gripei. "S-a creat o stare de isterie”
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Pintea a adăugat că se solicită "limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare”, în special în secţiile cu risc, dar şi refacerea stocurilor de antivirale.

De asemenea, ministrul a reamintit condiţiile în care pot fi închise şcolile şi măsurile care urmează să fie luate, precum şi recomandările pentru populaţie.

Sorina Pintea a precizat că este vorba despre o ”extindere regională în zona de sud a ţării” şi de focare sporadice în celelate regiuni.

Virusul gripal se poate extinde și în săptămânile care urmează, mai ales odată cu anunțată încălzire a vremii, iar cea mai sigură metodă de protejare este vaccinarea.

Doar că serul nu se mai găsește în unele farmacii. Profesorul Adrian Streinu Cercel a explicat situația și a atras încă o dată atenția că imunizarea împotriva gripei trebuie făcută încă din linile octombrie, noiembrie.

În acest moment raportările arată 57 de decese din cauza gripei, iar aproape jumătate dintre ele au fost înregistrate doar în ultimele 7 zile. La nivel național sunt peste 134.000 de infecții respiratorii. Cele mai multe cazuri sunt în Bucresti, urmează apoi județe precum Argeș, Prahova, Olt și Arad.

Sinteza declarațiilor:

- Deși aseară aveam o parte din date, acestea nu au fost concludente, pentru că nu toate spitalele raportaseră cazurile, astfel încât am refăcut aceste raportări.

- Da, s-a constatat epidemie, având a treia săptămână epidemică. Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării, chiar dacă la intensităţi diferite. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare. Tulpina este inclusă în vaccinul achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii şi în vaccinurile existente în România. (...) Specialiştii estimează că această circulaţie intensă se va menţine inclusiv în februarie.

- De la începutul sezonului au fost înregistrate 54 de decese confirmate. Avem un număr mai mare de cazuri și un număr mai mare de cazuri confirmate clinic.

- Au fost vaccinate 1.287.000 de persoane până ieri.

- Au mai fost transmise o serie de recomandări suplimentare: se solicită limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, în special în unităţile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor de antivirale necesare pentru tratamentul infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare pentru toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor. Astăzi INSP va reaminti unităţilor sanitare procedurile privind managementul contacţilor, focarelor şi a cazurilor severe de gripă.

- Nu este cazul să ne panicăm.

- Da, s-a constatat epidemia, având a 3-a săptămână de gripă.

- În această perioadă, copiii să evite colectivitățile.

Dr. Adrian Streinu Cercel

- Unitățile sanitare știu ce au de făcut. Problema este cu igiena personală. Apa și săpunul sunt sfinte. Nu dezinfectantul. Apa și săpunul. Cum strănutăm. Nu strănutăm în mână. În acest context este bine să purtăm și masca de protecție. Dacă o purtăm sub nas o purtăm degeaba.

- Nu uitați că trebuie să ne spălăm și în nas.  Când ne spălăm pe mâini, și în nas.

- Nu vorbim de un risc pandemic în momentul de față.

- Virusul gripal e un virus care îi place să stea la frig. De ce? Pentru că începe să-și curgă nasul, duci mâna la nas, mâna e contaminată.

Ministrul Sorina Pintea:

- Sunt cazuri în care pacienții nu au vrut să fie vaccinați, dar văzând ce se întâmplă au cerut ulterior să se vaccineze.

- Noi am achiziționat vaccinuri pe bază de estimări și solicitări.

- Am comandat suplimentul de vaccinuri, dar să nu uităm că mai avem 11.000 de doze la medicii de familie.

Medic: Nu putem acum să estimăm cât va dura această perioadă. 

Ministrul Sorina Pintea:

- Există posibilitatea ca de sezonul următor să se facă vaccinurile direct în farmacii.

- Există o circulație mai intensă a virusului gripal în regiunile de sud, sud- est, deciziile trebuie luate local de autorități.

- Toate cifrele vor fi postate pe site, astăzi.

- Decesele confirmate cu virus gripal nu este obligatoriu să fie confirmate în ziua decesului. Ele se declară în momentul în care avem confirmarea de laborator.

- Vor fi sancționați și cei care nu raportează corect.

Marți, Pintea a spus că semnele gripei sunt febra mare, dureri musculare, oboseala profundă şi a spus că nu trebuie luate antibiotice, însă nu este bine să se facă exces cu antivirale, întrucât se poate dezvolta rezistenţa la boală.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat marţi că numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 54, după ce în cursul zilei au mai fost înregistrate 7 decese.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
România, ţara cu cea mai mare rată de îmbolnăvire de gripă din UE. 4.500 de cazuri la nivel național
România, ţara cu cea mai mare rată de îmbolnăvire de gripă din UE. 4.500 de cazuri la nivel național

Autorităţile au anunţat marți seară 54 de decese cauzate de gripă. Cea mai tânără dintre ultimele victime este o femeie de 34 de ani care suferea şi de alte afecţiuni şi nu fusese vaccinată.

Fenomen îngrijorător în scoli de teama gripei.
Fenomen îngrijorător în scoli de teama gripei. "S-a creat o stare de isterie”

Teama de gripă afectează direct şcolile şi grădiniţele. În aceste zile, unităţile de învăţământ se confruntă cu o rată a absenteismului, mai mare decât în mod normal, fără ca absențele să fie justificate de un act medical.

Reacția unui pacient, întrebat de ce nu poartă mască: ”Nu, că eu sunt cu stomacul!”
Reacția unui pacient, întrebat de ce nu poartă mască: ”Nu, că eu sunt cu stomacul!”

Bilanțul negru al gripei a ajuns la 48 de morţi. Ultima victimă este o femeie de 39 de ani din Cluj. Suferea şi de alte afecţiuni şi nu făcuse vaccinul antigripal.

Ministrul Pintea dă asigurări că România e pregătită să facă față unei epidemii de gripă
Ministrul Pintea dă asigurări că România e pregătită să facă față unei epidemii de gripă

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a dat asigurări, marți, că România este pregătită să facă față unei epidemii de gripă.

54 de oameni au murit din cauza gripei. Printre victime, două tinere
54 de oameni au murit din cauza gripei. Printre victime, două tinere

Șapte oameni au murit marți din cauza gripei, numărul deceselor ajungând la 54, a informat, marţi, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.