Medicii convinsi de provincie sa renunte la mirajul Capitalei. "Le dam case si salarii mai bune"

15-09-2013 19:53

Cu salarii decente si locuinte de serviciu, mai multe primarii din tara au reusit sa-i atraga pe medicii tineri in orase mai mici, departe de mirajul Capitalei.

Specialistii primesc in functie de performante venituri suplimentare prin intermediul unor fundatii, dar si apartamente pentru care platesc putin. Asa ca au renuntat la Bucuresti, fara niciun regret.

Maria este din Sibiu si, dupa ce a facut doua rezidentiate la Cluj, nu si-a gasit de lucru in orasul natal. Asa ca s-a mutat la Oradea, unde a prins un post de medic neurolog la Spitalul Judetean.

Dr. Maria Barbu, medic neurolog: "Ceea ce m-a atras in plus a fost faptul ca este o clinica moderna, utilata corespunzator".

In plus, primaria i-a oferit un apartament in centrul orasului, pentru care plateste o chirie de 500 de lei pe luna.

Anca Sas, purtator de cuvant Primaria Oradea: "Ne-am gandit sa fie platiti in functie de performanta de care dau dovada. Le vom pune la dispozitie locuinte de serviciu. Pana in prezent am trecut in proprietatea municipiului cinci astfel de case".

Iar Oradea nu este singurul oras in care, in loc sa ridice din umeri, autoritatile locale au gasit o solutie pentru ca spitalele sa nu ramana fara medici.

Dupa multi ani petrecuti in Bucuresti, doctorul Cristian Tudorache a decis sa se mute, impreuna cu sotia si cei doi copii, la Ramnicu Sarat, orasul in care s-a nascut.

Dr. Cristian Tudorache, medic ORL: "Este destul de greu sa iti poti lua o casa cu salariile actuale. E important sa ai casa ta, sa ti se ofere un trai decent".

In aceeasi situatie se mai afla doi medici care lucreaza acum la Spitalul din Ramnicu Sarat.

La Sinaia, medicii sunt atrasi cu apartamente in blocuri noi din centrul statiunii. Chiria mica a convins-o pe Bianca, specialist in medicina de urgenta, sa se mute aici, din Targu Mures.

Dr. Bianca Doroftea, sef sectie medic de urgente Sinaia: "Una dintre colegele mele termina anul acesta si mi-a spus deja ca vrea sa vina aici. Faptul ca ar primi o locuinta ar fi si pentru ea un pas inainte".

Locuintele oferite medicilor au fost construite printr-un parteneriat public al primariei cu dezvoltatorul.


VIDEO PROTVPLUS.RO