Medic: Consumul excesiv de vitamine nu ajută la tratarea infecției cu Covid-19

Ultima actualizare: 12-11-2020 22:23
Vitamine
Shutterstock

Pacienţii cu forme uşoare şi care sunt izolaţi la domiciliu nu trebuie să ia tratament copiat de pe reţelele de socializare pentru că, mulţi dintre cei care cred că pot lupta cu virusul după capul lor, ajung în cele din urmă la spital în forme grave.

„Este o rugăminte către ei, până nu e prea târziu“, a spus prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, scrie Ziarul de Iași.

Toate promoţiile de Black Friday 2020. Intră AICI ca să nu pierzi reducerile momentului!

 


La modă în acest moment pe rețelele de socializare este un tratament anti-Covid bazat pe un complex de vitamina C, D3 şi Zinc.

„Complexul de vitamine nu vindecă. El doar ajută la creşterea imunităţii, aşa cum ajuta de altfel şi până acum. E doar un supliment alimentar. Pentru prevenţie. Pentru imunitate trebuie în primul rând alimentaţie corectă şi sănătoasă şi odihnă“, a subliniat Carmen Dorobăţ.

Mai mult, unii folosesc ”de capul lor” antibiotic și alte medicamente care se eliberează cu rețetă, indiferent dacă sunt sau nu pozitivi, cu sau fără simptome.

 

Primul lucru care trebuie făcut: adresarea către medicul de familie

 

„E vorba de antibiotic, cortizon şi anticoagulante. Mulţi cumpără aceste medicamente de capul lor. Nu este bine deloc. Acest tratament se prescrie în caz de spitalizare de către medicul infecţionist, sau în caz de izolare de către medicul de familie, cu o consultare în prealabil a medicului infecţionist. Noi avem un număr de gardă permanent la care răspunde un medic pentru a oferi sfaturi pertinente şi care se suprapun perfect cu protocolul Ministerului Sănătăţii“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Iar tratarea simptomelor cu medicamente fără prescripţia medicului duce în final la aglomerarea spitalelor.

„Din nefericire, tot mai mulţi pacienţi ajung tot mai târziu la spital. Vorbesc aici, indiferent de vârstă. Şi asta se întâmplă în primul rând pentru faptul că nu semnalează imediat medicului de familie, noile simptome care arată că starea de sănătate s-a agravat. Cei asimptomatici iniţial sau cei cu forme uşoare, nu înţeleg că, în primă instanţă, ei trebuie să se adreseze medicului de familie. În acelaşi timp, aş ruga toţi pacienţii izolaţi acasă, atunci când recurg la o anumită schemă de tratament să consulte mai întâi medicul de familie care ne poate apela oricând pe noi“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO