Mai mult de jumătate dintre tineri sunt în pericol să surzească. Cât de periculoase sunt căştile

Ultima actualizare: 13-02-2019 19:48

Mai mult de jumătate dintre tineri sunt în pericol să surzească, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De vină sunt căştile pe care le poartă timp îndelungat şi la care ascultă muzică la volum ridicat.

Îşi expun urechile la traume ireparabile, spun medicii îngrijoraţi că pacienţii lor sunt tot mai tineri.

Oriunde am privi pe stradă zărim tineri cu căştile în urechi. Ascultă muzica, iar volumul dat prea tare îl aud inclusiv oamenii care aşteaptă lângă ei la trecerea de pietoni.

În timp ce un picamăr sparge asfaltul la 98 de decibeli, unele căşti ajung şi până la 120 de decibeli. În aceste condiţii, expusă îndelung la sunete de peste 60 de decibeli, urechea are de suferit, spun medicii.

"- La ce volum asculţi la căşti?
- Poftim?
- La ce volum asculţi la căşti?
- La puţin mai mult de jumate.
- Cât de des foloseşti căştile?
- Aproape zilnic".

Unele telefoane performante atenţionează utilizatorul când sonorul îi poate afecta auzul. Dar majoritatea ignora avertismentul.

În timp ce starea de bine poate creşte odată cu volumul muzicii, de fapt în interiorul urechii, expuşi la zgomot puternic mult timp, nervii fini mor.

Iar de când căştile sunt la modă, numărul pacienţilor tineri cu probleme auditive a crescut. Dacă în trecut aveau peste 45 de ani, acum pacienţii au şi între 25 şi 35 de ani.

Şi mai periculos este că tot mai mulţi traversează strada cu căştile în urechi. În Bucureşti o tânără care asculta astfel muzica a fost lovită de tramvai anul trecut. Iar în Constanta un băiat de 18 ani a fost spulberat de tren, după ce a traversat calea ferată fără să se asigure, cu căştile în urechi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii le recomanda guvernelor şi producătorilor să impună standarde de siguranţă şi să promoveze sănătatea auzului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO