Legişti: copilul care a murit la Sanador a suferit un şoc hemoragic în urma operaţiei


Ultimul update: Vineri 11 Ianuarie 2019 20:26
Data publicarii: Vineri 11 Ianuarie 2019 18:13
Categorie: Stiri Sanatate

Specialiştii Institutului de Medicină Legală au ajuns la o concluzie finală, în ceea ce priveşte moartea băieţelului de 2 ani, care a fost operat la clinica medicală privată ''Sanador''.

Ştefan a murit din cauza unei hemoragii provocate în timpul operaţiei şi care nu a fost apoi depistată. Expertiză medicală a fost trimisă către procurori, care trebuie să lămurească cine va fi tras la răspundere, pentru moartea fulgerătoare a celui mic.

Expertiza medicilor legişti s-a desfăşurat pe 12 paliere. Printre altele au încercat să afle dacă băieţelul a fost diagnosticat corect, dacă s-a intervenit fără greşeală, au cerut un amplu examen toxicologic dar au vrut să fie siguri şi de modul în care a survenit moartea. La finalul celor 30 de pagini ale raportului, concuzia specialiştilor spune că: "Moartea (...) a fost neviolentă. Ea s-a datorat unei hemoragii interne acute, (...) având sursa la nivelul venelor funiculului, complicată cu şoc hemoragic, apărută în urma unei intervenţii chirurgicale”, se arată în raport.

Anterior, specialiştii au ajuns la concluzia că diagnosticul pus a fost corect şi că intervenţia chirurgicală era indicată în cazul băiatului. În timpul operaţiei însă totul s-a schimbat. „În cursul tratamentului chirurgical s-a constituit o complicaţie hemoragică cu evoluţie insidioasă lentă, suprapusă unui status post-anestezic, nedepistată”, susţine raportul.

Cuvântul "nedepistată" le rupe şi astăzi inima părinţilor. Aceştia le reproşează cadrelor medicale de la spitalul privat ca nu au intervenit atunci când copilul lor se stingea.

Andreea Duţă, mama lui Ştefan: "Copilul a fost monitorizat într-un salon nu la terapie intensivă, de nişte asistente nespecializate în cazuri chirurgicale ci în cazuri obişnuite de răceală. spitalul nu avea decât un aparat de monitorizare pe secţie, adus de la alt copil critic, când al nostru a intrat în colaps. o serie e evenimente pe care speram să le vadă şi procurorul"

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cei care conduc ancheta în acest caz ,au anexat la dosar şi ei expertiza medicilor legişti şi urmează să decidă dacă pun sau nu pe cineva sub acuzare. Pe de altă parte şi Colegiul medicilor s-a autosesizat pentru a stabili dacă e vorba de o eventuală culpa medicală.

Mariana Ştefan, avocata familiei: "Vom încerca să demonstrăm nu doar culpa medicilor dar şi a sistemului sanitar în sine, pentru că medicii care operează în spitalul privat vin obosiţi după multe ore de muncă în sistemul de stat."

Reprezentanţii clinicii private unde a murit Ştefan susţin că nu pot deocamdată să răspundă pentru că nu au raportul expertizei. Transmit însă că regretă cele întâmplate dar şi că vor colabora cu instituţiile abilitate ca să clarifice întreaga situaţie.

Concluzia oficială a autopsiei în cazul copilului care a murit la Sanador. Cauza decesului
Concluzia oficială a autopsiei în cazul copilului care a murit la Sanador. Cauza decesului
VIDEO PROTVPLUS.RO
spital, infectii nosocomiale
Spitalele nu raportează infecțiile nosocomiale de teama sancțiunilor. Schimbările anunțate
Senator PSD dus cu elicopterul SMURD în Capitală pentru o enteroviroză. ”Dânșii au alte drepturi”
Numărul infecțiilor asociate asistenței medicale aproape s-a dublat față de anul trecut
Alertă de tuberculoză într-o școală din Brăila. Doi elevi s-au îmbolnăvit de TBC
Semnal de alarmă. S-a triplat numărul pacienților cu afecţiuni ale tiroidei
Fizicienii de la stat amenință cu demisii din cauza salariilor mici. Câți bani ar primi la privat
dementa
Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru reducerea riscului de demență
Spitalele de pediatrie din România arată ca niște închisori. Soluția unor pictori
Cazul elevei suspecte de meningită: colegii s-au panicat și nu au mai venit la ore
Anchetă cu rezultate șocante la Maternitatea Giuleşti: "Medicii nu îşi taie unghiile"
Maratonul Resuscitării: învață cum să acționezi în cazul unui stop cardio-respirator
Un alt bebeluş cu suspiciune de stafilococ auriu a ajuns la Spitalul "Grigore Alexandrescu"