Legişti: copilul care a murit la Sanador a suferit un şoc hemoragic în urma operaţiei

Ultimul update: Vineri 11 Ianuarie 2019 20:26
Data publicarii: Vineri 11 Ianuarie 2019 18:13
Categorie: Sanatate

Specialiştii Institutului de Medicină Legală au ajuns la o concluzie finală, în ceea ce priveşte moartea băieţelului de 2 ani, care a fost operat la clinica medicală privată ''Sanador''.

Ştefan a murit din cauza unei hemoragii provocate în timpul operaţiei şi care nu a fost apoi depistată. Expertiză medicală a fost trimisă către procurori, care trebuie să lămurească cine va fi tras la răspundere, pentru moartea fulgerătoare a celui mic.

Expertiza medicilor legişti s-a desfăşurat pe 12 paliere. Printre altele au încercat să afle dacă băieţelul a fost diagnosticat corect, dacă s-a intervenit fără greşeală, au cerut un amplu examen toxicologic dar au vrut să fie siguri şi de modul în care a survenit moartea. La finalul celor 30 de pagini ale raportului, concuzia specialiştilor spune că: "Moartea (...) a fost neviolentă. Ea s-a datorat unei hemoragii interne acute, (...) având sursa la nivelul venelor funiculului, complicată cu şoc hemoragic, apărută în urma unei intervenţii chirurgicale”, se arată în raport.

Anterior, specialiştii au ajuns la concluzia că diagnosticul pus a fost corect şi că intervenţia chirurgicală era indicată în cazul băiatului. În timpul operaţiei însă totul s-a schimbat. „În cursul tratamentului chirurgical s-a constituit o complicaţie hemoragică cu evoluţie insidioasă lentă, suprapusă unui status post-anestezic, nedepistată”, susţine raportul.

Cuvântul "nedepistată" le rupe şi astăzi inima părinţilor. Aceştia le reproşează cadrelor medicale de la spitalul privat ca nu au intervenit atunci când copilul lor se stingea.

Andreea Duţă, mama lui Ştefan: "Copilul a fost monitorizat într-un salon nu la terapie intensivă, de nişte asistente nespecializate în cazuri chirurgicale ci în cazuri obişnuite de răceală. spitalul nu avea decât un aparat de monitorizare pe secţie, adus de la alt copil critic, când al nostru a intrat în colaps. o serie e evenimente pe care speram să le vadă şi procurorul"

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cei care conduc ancheta în acest caz ,au anexat la dosar şi ei expertiza medicilor legişti şi urmează să decidă dacă pun sau nu pe cineva sub acuzare. Pe de altă parte şi Colegiul medicilor s-a autosesizat pentru a stabili dacă e vorba de o eventuală culpa medicală.

Mariana Ştefan, avocata familiei: "Vom încerca să demonstrăm nu doar culpa medicilor dar şi a sistemului sanitar în sine, pentru că medicii care operează în spitalul privat vin obosiţi după multe ore de muncă în sistemul de stat."

Reprezentanţii clinicii private unde a murit Ştefan susţin că nu pot deocamdată să răspundă pentru că nu au raportul expertizei. Transmit însă că regretă cele întâmplate dar şi că vor colabora cu instituţiile abilitate ca să clarifice întreaga situaţie.

Concluzia oficială a autopsiei în cazul copilului care a murit la Sanador. Cauza decesului
Concluzia oficială a autopsiei în cazul copilului care a murit la Sanador. Cauza decesului
VIDEO PROTVPLUS.RO
pacient AVC
Tromboliza, procedura care poate salva viaţa pacienților cu AVC, se va face în 41 de spitale
Primul loc la numărul de dentiști, ultimul la igienă. ”De 15 ani țin periuța în dulap”
Gripa a făcut 19 morți. Numărul îmbolnăvirilor, peste așteptările autorităților
Încă o persoană a murit din cauza gripei. Bilanțul negru al victimelor a ajuns la 19
Mesajul unui medic străin, venit să opereze copii în România: Sunteţi în urmă cu mult faţă de alte state
Bilanțul deceselor din cauza gripei a crescut la 18
gripă, spitale
Alertă de gripă: ”Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri”
Trei decese din cauza infecțiilor respiratorii. Numărul virozelor a crescut alarmant
Dieta care ar putea salva planeta şi care poate hrăni 10 miliarde de oameni
Parchetul, sesizat în cazul Institutului Oncologic din Timișoara. ”A fost rea voință”
O femeie acuză că a fost diagnosticată greșit de medici din Slatina. Ce a aflat în Spania
Al 10-lea caz de deces din cauza virusului gripal de tip A. Epidemie în Bulgaria