Medic: „Sunt surprinsă că văd din ce în ce mai mulți copii grași ai căror părinți nu văd în asta a fi nicio problemă”
Obezitatea, una dintre principalele probleme ale copiilor, a devenit și una dintre cauzele frecvente pentru apariția apneei obstructive de somn.
Netratat, copilul cu apnee de somn poate deveni un adult incapabil să se concentreze, să ia decizii și să emită judecăți corecte asupra acțiunilor sale.
Apneea obstructivă de somn este întâlnită la 4% dintre copii. Iar cei mai mulți dintre ei au probleme de greutate, spun specialiștii. Potrivit acestora, la copiii supraponderali sau obezi, grăsimile depuse la nivelul gâtului închid căile respiratorii pe timpul nopții.
Pe lângă faptul că somnul copilului este fragmentat, scade oxigenarea la nivelul corpului, inclusiv a creierului. Copilul este agitat în timpul zilei și nu se va putea concentra. Netratat, va deveni un adult cu probleme.
Dr. Ioana Munteanu, medic primar pneumolog: „Tulburări de memorie, de concentrare, de atenție duc la o lipsă de cogniție din partea tânărului respectiv. Face din el o persoană incapabilă să ia anumite decizii în viață și să poată să aleagă între bine și rău, să poată să decidă el pentru el în anumite aspecte.”
Mai mult, pot apărea bolile cardiovasculare și diabetul.
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că până în 2035 doi din cinci copii vor fi supraponderali sau obezi.
Dr. Diana Popescu, medic primar ORL: „Sunt surprinsă că văd din ce în ce mai mult la consultații copii grași ai căror părinți nu văd în asta a fi nicio problemă. La preșcolari și școlari sunt studii serioase care spun că crește problema de apnee de somn.”
Conform specialiștilor, un copil care are tendința de îngrășare de la grădiniță tinde să ajungă obez înainte de a termina gimnaziul.
Copilul cu obezitate și apnee obstructivă are un somn agitat, o respirație șuierătoare care poate merge până la sforăit. Sunt primele semne care trebuie să-i îngrijoreze pe părinți. Conform Academiei Americane, trebuie văzut de mai mulți medici: primul este pediatrul. Urmează endocrinologul și specialistul în somnologie. Se trimite apoi la ORL și chiar la stomatolog. În final, acestei echipe multidisciplinare i se adaugă un nutriționist și un psiholog.
Obezitatea poate fi combătută cu o alimentație sănătoasă și multă mișcare.