Drama prin care trece o pacientă cu fibroză chistică: "A devenit și mai rău"

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 27 Februarie 2019 20:26
Data publicarii: Miercuri 27 Februarie 2019 08:10
Categorie: Sanatate

Oamenii de știință caută noi modalități de tratare a infecțiilor, acolo unde antibioticele tradiționale nu mai dau rezultate.

 

În toată lumea crește numărul pacienților care mor din cauza unor infecții - altădată ușor de vindecat. Iar asta se întâmplă pentru că bacteriile evoluează și învață să reziste la antibiotice.

Abordările pentru căutarea unor tratamente alternative sunt neobișnuite și spectaculoase. De exemplu, "asmuțirea" unor germeni "buni" împotriva celor "răi".

Ella are 26 de ani și, pentru ea, fiecare respirație este o luptă. Plămânii sunt grav afectați din cauza unei boli genetice demumită fibroză chistică. Și a contractat o infecție cu o super-bacterie, rezistentă la antibiotice.

Ella Bălaşa, pacientă cu fibroză chistică: A devenit și mai rău, la acest stadiu al bolii ai permanent nevoie de oxigen. De mai multe săptămâni mi s-au administrat antibiotice intravenoase. Dar mă simt la fel de rău ca la începutul tratamentului.

Ella a aflat că alţi pacienţi cu aceeași boală au fost ajutaţi de tratamentele experimentale cu virusuri bacteriofage, dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea Yale. Și s-a oferit voluntar, sperând că măcar va amâna ultima opțiune rămasă, transplantul de plămâni.

Ca în zicala "cui pe cui se scoate", pacientul inhalează, mai multe zile la rând, virusuri de un anume tip. Care primesc "misiunea" de a "vindeca" infecția de la plămâni.

Virusurile bacteriofage au fost descoperite la începutul secolului trecut, iar tramentul cu acestea a fost dezvoltat, iniţial, împotriva dizenteriei.

Fiecare virus "sanitar" ţinteşte o anume bacterie.

La fel ca un parazit, virusul se infiltrează în celulele infectate de bacterie şi le "copiază". Apoi, pe măsură ce apar aceste "celule duplicat", bacteria "rea" este ucisă.

Odată ce infecţia dispare, virusul şi-a făcut datoria şi moare... Pentru că recunoaşte doar un anumit tip de bacterie, nu va distruge aşa-numitele bacterii "bune", de exemplu cele din tractul digestiv.

Benjamin Chan, Universitatea Yale: Testele privind sensibilitatea virusurilor bacteriofage se fac în paralele cu testele privind răspunsul la anumite antibiotice. Am ajuns în stadiul în care putem face aceste teste simultan, și asta doar pentru că am considerat virusul bacteriofag drept un medicament separat.

Alte experimente inovatoare urmăresc "înfometarea" bacteriei care provoacă infecţia. Aceasta este "păcălită" să consume un substitut pentru fierul de care are nevoie ca să se dezvolte.

În paralel, alte cercetări caută căi de întărire a sistemului imunitar, pentru a ajuta organismul să lupte mai bine împotriva infecţiilor.

105 decese din cauza gripei. Ultimele 4 persoane care au murit sunt din Capitală
105 decese din cauza gripei. Ultimele 4 persoane care au murit sunt din Capitală
VIDEO PROTVPLUS.RO
femeie in spital
Decizia luată de familia unei tinere rănite grav într-un accident. A salvat mai multe vieţi
Reacția firmelor bănuite că au distribuit dezinfectanți "neconformi" mai multor spitale
În România, un pacient primește pentru mâncare aceeași sumă ca un condamnat pe viață
Tulpină nouă de rujeolă, descoperită în România. 62 de oameni au murit
Pacienţii care au nevoie de un transplant pulmonar par condamnaţi la moarte în România
Ce boli trădează insomnia. Sfaturile specialiștilor pentru un somn sănătos
Teste rapide, nedecontate pentru pacienți
Teste rapide, care pot depista boli grave, nedecontate pentru pacienți
Un pacient din Craiova NU a fost operat din cauza neînțelegerilor dintre medici
Secția de Chirurgie şi Ortopedie a Spitalului de Copii Cluj, modernizată dintr-o donație
Anchetă la spitalul din Târgu Neamț. Un bărbat a murit după ce a fost la control
Omenirea se va confrunta cu o nouă pandemie, spune OMS. ”E scenariul care mă ține treaz”
Cât de grav sunt afectaţi copiii de o SINGURĂ ţigară fumată de mamă în timpul sarcinii