Ghidul Prosumatorului Sustenabil 2024: Cum să devii autonom energetic și parcursul complet al prosumatorilor

ghidul prosumatorului

Prin inițiativa civică energiaTA, EFdeN, ONG-ul dedicat dezvoltării de locuințe sustenabile și promovării energiilor regenerabile, a lansat, astăzi, Ghidului Prosumatorului Sustenabil 2024

Ghidului Prosumatorului Sustenabil 2024 este o inițiativă educațională completă ce se adresează atât viitorilor prosumatori cât și celor actuali, cu sprijinul ENGIE Romania.

Ghidul, disponibil gratuit pe site-ul EnergiaTa.org și pe site-ul engie.ro, a fost dezvoltat pe baza Barometrului Prosumatorului, studiu realizat în anul 2023 alături de Cult Research și oferă tuturor celor interesați informații esențiale despre cum pot deveni prosumatori sustenabili.

"Prin proiectul energiaTa ne asumăm rolul de aliat al românilor dornici să devină prosumatori și al celor care sunt deja, oferindu-le informațiile necesare pentru a deveni autonomi energetic cu resursele pe care le au la dispoziție," spune Claudiu Butacu, co-fondator EfdeN și EnergiaTa. "De asemenea, Ghidul Prosumatorului Sustenabil este un instrument care va ajuta la crearea comunităților sustenabile de energie."

În 2019, EFdeN a lansat primul Ghid al Prosumatorului, cu sprijinul ENGIE, într-o perioadă în care România avea doar 70 de prosumatori. De atunci, interesul românilor pentru sursele de energie sustenabile a crescut rapid, ceea ce s-a reflectat într-o creștere exponențială a numărului de prosumatori, ajungând astăzi la 120.000 de prosumatori. Previziunile Ministerului Energiei indică o continuare a acestei tendințe ascendente, estimând că numărul prosumatorilor va ajunge la 236.000 până la sfârșitul anului 2025 și la 350.000 până în 2030.

Citește și
De ce criminalul Ion Rîmaru a strigat, înainte de a fi împuşcat: „Să fie adus aici tata!”

„Conceptul de prosumator a evoluat și a ajuns într-o nouă etapă de dezvoltare: aceea de definire a prosumatorului sustenabil. Desigur, prosumatorul este de la sine înțeles sustenabil, însă nu este suficient doar să producem energie, trebuie să o facem în mod eficient și inteligent. De aceea, suntem mândri că, alături de partenerii de la EFdeN, le putem oferi prosumatorilor un ghid de recomandări utile despre cum pot deveni sustenabili, integrând soluțiile integrate de panouri solare, pompe de caldură și baterii”, a declarat Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania.

„Ghidul dumneavoastră o să ne ajute și pe noi, cei care primim o mulțime de întrebări despre ce să facă lumea la început, deoarece aceasta nu intră în competența ANRE și un astfel de ghid o să ne ajute foarte mult. Un mic update pentru luna aprilie, am ajuns la 130.000 de prosumatori cu 1700 MW putere instalată. Ne așteptăm la un trend accelerat de depuneri de cereri și instalări pentru prosumatori”, a menționat Viorel Alicuș, director ANRE.

Structurat pe 10 capitole ce tratează nevoile viitorilor prosumatori, dar și ale prosumatorilor existenți, Ghidul Prosumatorului Sustenabil 2024 oferă recomandări pentru utilizarea eficientă a energiei și navigarea provocărilor birocratice, tehnice și celor de resurse financiare adiționale.

Ghidul explorează motivațiile și așteptările românilor care investesc în energie verde, analizează modul în care energia fotovoltaică poate sprijini în viitor comunitățile vulnerabile și oferă o perspectivă asupra celor 120.000 de prosumatori existenți din România. Astfel, conform Barometrului Prosumatorului 2023, 9 din 10 români își instalează panouri fotovoltaice pentru a economisi bani, 3 din 4 români își doresc obținerea independenței energetice și doar 1 din 2 români optează pentru panourile fotovoltaice pentru a contribui la reducerea emisiilor de carbon.

Ghidul oferă informații despre etapele birocratice necesare, alegerea echipamentelor potrivite și interpretarea facturilor de prosumator, promovând bune practici și colaborarea în comunități energetice sustenabile. Progresele tehnologice au făcut energia electrică verde mai accesibilă ca niciodată, însă pentru a valorifica la maximum beneficiile acesteia, este crucial ca fiecare prosumator să adopte o abordare durabilă. Înțelegerea corectă a dimensionării sistemului, a eficienței energetice și a optimizării autoconsumului sunt esențiale pentru a asigura o tranziție către un viitor mai verde și mai sustenabil.

Lansarea Ghidului Prosumatorului Sustenabil 2024 a avut loc pe 12 iunie 2024 la EFdeN Sustainable City. Evenimentul a reunit partenerii proiectului, autorități, ONG-uri, reprezentanți ai mediului academic, presa, precum și publicul larg. Participanții au adus în discuție teme precum necesitățile prosumatorilor, importanța susținerii procesului de decarbonare și eficiență energetică, cadrul legislativ actual, experiențele prosumatorilor și formarea comunităților energetice.

Ghidul Prosumatorului Sustenabil 2024 este disponibil gratuit pentru descărcare pe site-ul EnergiaTa

Despre EFdeN:

EFdeN este un ONG dedicat dezvoltării de locuințe sustenabile și îmbunătățirii comunităților prin intermediul unor proiecte inovatoare. În decursul celor 10 ani de activitate, EFdeN a implicat sute de studenți în realizarea de case ecologice și alte inițiative menite să promoveze sustenabilitatea în România. Cu o prezență remarcabilă în domeniul construcțiilor verzi, EFdeN câștigat peste 40 de premii naţionale şi internaţionale pentru proiectare şi construirea a două dintre cele mai sustenabile case din lume cu care a concurat la cea mai importantă competiţie mondială Solar Decathlon în 2014, la Versailles şi 2018, în Dubai.

Despre energiaTa:

EnergiaTa este un proiect inițiat în 2016 de co-fondatorii EFdeN ca răspuns la provocările injectării în rețeaua electrică și la dificultățile întâmpinate de micii producători de energie și de prosumatori. Scopul proiectului este de a furniza soluții inovatoare și de a facilita accesul la o energie mai sustenabilă și eficientă, adaptată nevoilor actuale ale consumatorilor și ale mediului înconjurător.

Despre ENGIE Romania

Grupul de companii ENGIE Romania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, producție din surse regenerabile și furnizare de energie electrică, precum și soluții verzi și servicii tehnice pentru instalaţii de gaze naturale şi centrale termice. ENGIE Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de peste 2 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de 23.255 km, deţin o capacitate de producție din surse verzi de 202 MW şi au peste 4.300 de angajaţi. Grupul ENGIE Romania a realizat investiții în valoare de 6.760 milioane de lei din 2005 până la 31 decembrie 2023.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Moment superb: ce a făcut Cristiano Ronaldo imediat după eliminarea Portugaliei de la EURO 2024
GALERIE FOTO Moment superb: ce a făcut Cristiano Ronaldo imediat după eliminarea Portugaliei de la EURO 2024
Citește și...
Dopurile atașate au devenit obligatorii pentru toate PET-urile. Motivul pentru care s-a luat această măsură
Dopurile atașate au devenit obligatorii pentru toate PET-urile. Motivul pentru care s-a luat această măsură

Peturile cu dopuri din plastic pot fi introduse pe piaţă numai dacă dopurile rămân ataşate de recipiente. Măsură luată de Uniunea Europeană încă de anul trecut este obligatorie începând cu 3 iulie în România.  

Automatele pentru colectarea ambalajelor au ajuns și pe plajă, ”groapa de gunoi” preferată a turiștilor
Automatele pentru colectarea ambalajelor au ajuns și pe plajă, ”groapa de gunoi” preferată a turiștilor

Primul automat pentru colectarea ambalajelor direct de pe plajă a fost instalat miercuri în Mamaia Nord.  

Cum arată tranziția verde. „Trebuie să regândim ceea ce facem în fiecare zi”
Cum arată tranziția verde. „Trebuie să regândim ceea ce facem în fiecare zi”

Ioana Voinescu, Head of Sustainability la Banca Comercială Română, a fost invitata lui Ciprian Stănescu în emisiunea PRO VERDE, difuzată exclusiv online pe www.stirileprotv.ro.

Recomandări
Olanda-Turcia 2-1. Olanda se califică în semifinale după un meci dramatic în care a întors scorul după ce a fost condusă
Olanda-Turcia 2-1. Olanda se califică în semifinale după un meci dramatic în care a întors scorul după ce a fost condusă

Olanda învinge Turcia și se califică în semifinalele Euro 2024. Olanda a reușit să întoarcă scorul de pe tabela de marcat după ce a fost condusă de Turcia, scorul final fiind 2-1.

Marcel Ciolacu, despre OUG privind testarea şoferilor: ”Nu e o catastrofă că pentru două zile rămâi fără permis
Marcel Ciolacu, despre OUG privind testarea şoferilor: ”Nu e o catastrofă că pentru două zile rămâi fără permis"

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că susține ordonanţa potrivit căreia conducătorii auto care refuză testarea de către poliţişti cu etilotestul sau drugtestul vor rămâne fără permisul de conducere până la primirea rezultatelor. 

 

Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au fost ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia
Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au fost ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia

Ministerul Apărării a anunţat, sâmbătă, că, din cauza unor noi atacuri ale Rusiei asupra unor obiective din Ucraina, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au fost ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia.