Victor Ponta pentru Der Spiegel: "Nu am comunicat suficient de bine cu Europa"
Victor Ponta a explicat intr-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel si publicat in editia electronica de luni, ca UE l-a inteles gresit, recunoscand ca nu a "comunicat suficient de bine cu Europa".
"Nu am explicat intotdeauna bine politicile mele, nu am comunicat suficient de bine cu Europa. Nu am o problema cu a corecta perceptiile gresite si a clarifica neintelegerile care au generat ingrijorare in randul partenerilor nostri europeni. De aceea, dupa ce m-am intors de la Bruxelles am acceptat responsabilitatea de a clarifica toate punctele pentru care am fost criticati si de a lua masurile necesare pentru a-i convinge pe partenerii nostri europeni - chiar si cele care sunt mai mult de responsabilitatea Parlamentului decat a mea", a declarat premierul roman.
Ponta a acceptat sa acorde acest interviu in biroul sau din Bucuresti, afirmand ca vrea vorbeasca "deschis" despre pozitia sa, dar refuzand sa raspunda la intrebarile referitoare la acuzatiile de plagiat cu privire la teza sa de doctorat, precizeaza revista germana.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Premierul a declarat, de asemenea, ca Guvernul sau a "promis sa respecte pe deplin independenta justitiei" si sa actioneze in cadrul Constitutiei.
"Ce nu inteleg oamenii din Europa: Procedurile de suspendare nu au fost decizia mea personala, ci rezultatul unei rezolutii a Parlamentului in urma faptului ca majoritatea reprezentantilor poporului sunt de parere ca Basescu si-a depasit atributiile. Constitutia Romaniei permite un astfel de referendum. Dar acum, la cererea Bruxelles-ului, va fi folosita o procedura anterioara: referendumul va fi validat doar daca se prezinta la urne jumatate dintre persoanele cu drept de vot", a explicat Ponta.
Intrebat daca el considera ca Basescu ar trebui sa ramana in functie daca prezenta la referendum va fi de doar 45 la suta, cu o majoritate clara impotriva presedintelui, premierul a declarat ca "va fi decizia acestuia (din urma) daca va ramane sau nu in functie". "Ar trebui sa se intrebe el insusi, intr-o asemenea situatie, pe cine reprezinta, dar cu siguranta nu majoritatea poporului. Dar inca o data: imi voi respecta cuvantul chiar si intr-o astfel de situatie", a adaugat el.
Referitor la raportul MCV publicat de Comisia Europeana in urma cu o saptamana, Ponta considera ca faptul ca "aceste rapoarte bianuale exista este in primul rand responsabilitatea lui Basescu". "Coruptia nu s-a diminuat in timpul presedintiei sale. Dimpotriva. De la aderarea la UE in 2007, am coborat sase locuri pe lista Transparency International. Dar Guvernul meu va face tot ce ii sta in putinta pentru a combate coruptia. Si speram foarte mult ca vom putea adera la Schengen in toamna", a continuat el.
Referindu-se la relatiile cu Germania, Ponta a declarat ca i-ar placea sa invite politicieni germani de marca la Bucuresti.
Intrebat daca l-a deranjat faptul ca Angela Merkel l-a sunat pe Basescu in loc sa il sune pe el, Ponta a raspuns ca exista o relatie de lunga durata intre Merkel si Basescu, "relatii stranse intre conservatori". El s-a declarat insa "optimist ca va reusi sa convinga Guvernul german de faptul ca intentiile sale sunt cele mai bune". "Ar ajuta, bineinteles, daca Berlinul ar asculta argumentele ambelor parti din Romania", a adaugat el.