Victor Ponta, despre oferta de case RA-APPS transmisa lui Traian Basescu: Este un client foarte cusurgiu

Ultima actualizare: 21-01-2015 04:11
basescu - ponta

Fostul presedinte Traian Basescu o sa isi aleaga, pana la urma, o locuinta dn ce mai are Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), dar este un client foarte cusurgiu, a afirmat premierul Victor Ponta.

"Basescu este un client foarte cusurgiu, in sensul in care ultima data i-a fost transmisa o lista cu sapte posibile locuinte. Pana la urma o sa-si aleaga una din ce mai are RA-APPS", a spus Ponta, potrivit Mediafax care citeaza B1 TV.

Intrebat daca nu este pur si simplu o razbunare a sa fata de Basescu, Ponta a raspuns ca nu, deoarece nu are dorinta de a se razbuna in mod special pe cineva.

Guvernul a prezentat recent o lista transmisa, in luna decembrie, de RA-APPS catre Traian Basescu incluzand sapte case pe care acesta sa le utilizeze ca resedinta dupa incheierea mandatului de presedinte al tarii, printre care apartamentul din Bulevardul Prezan unde l-a avut ca vecin pe Adrian Nastase, si doua vile in Snagov, Guvernul spunand ca Basescu a refuzat unele dintre case si nu a raspuns pentru altele.

Lista i-a fost transmisa lui Basescu dupa ce acesta a solicitat RA-APPS, in atentia si a Secretariatului General al Guvernului, sa ii fie atribuita spre folosinta gratuita o locuinta de protocol cu destinatia de resedinta, alta decat Vila Lac 3, ocupata in prezent, precum si un spatiu ca birou de lucru, dupa incheierea amndatului prezidential, conform legii in vigoare.

Pe lista au fost propuse apartamentul cu sase camere din Bulevardul Constantin Prezan, din cladirea in care Traian Basescu a locuit, la etaje diferite, cu Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu (cu o suprafata de 279 metri patrati), Vila 11 din Snagov (2.189 metri patrati), Vila 1 A din Snagov (472 metri patrati), un spatiu cu cinci camere si inca trei camere de serviciu din strada Orbescu (440 metri patrati), un imobil cu 9 camere din strada David Praporgescu (295 metri patrati), un apartament cu 5 camere din strada Barbu Delavrancea (280 metri patrati) si un apartament cu 8 camere din strada Lev Tolstoi (273 metri patrati).

Ulterior, vila 1 A a ost acordata Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati, iar premierul Ponta a precizat ca Vila 11 va fi scoasa la vanzare, astfel ca Basescu nu o va mai putea avea ca resedinta decat daca va plati 2,5 milioane euro, suma de evaluare.

Legea stabileste ca persoanele care au avut calitatea de sef al statului roman beneficiaza pe durata vietii de folosinta gratuita a unei locuinte de protocol, cu destinatia de resedinta, care cuprinde si un spatiu cu destinatia de cabinet de lucru, incadrat cu un post de consilier si un post de secretar, de o indemnizatie lunara in cuantum egal cu 75% din indemnizatia acordata presedintelui in exerciti, de paza si protectie, precum si de folosinta gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protectie si Paza.

Modalitatile concrete de exercitare a acestor drepturi trebuie stabilite prin hotarare a Guvernului.

Legea mai prevede ca locuinta de protocol nu poate fi resedinta pe care titularul a avut-o ca presedinte in functie.

Vilele RA-APPS de la Snagov au fost subiect de discutie, pe finalul anului trecut, intre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu, Ponta spunand ca fostul presedinte nu va primi dreptul de a se muta intr-un astfel de spatiu, iar Basescu precizand ca el nu a cerut o vila anume, ci un imobil adecvat, conform legii.

La finele lunii octombrie, premierul Victor Ponta anunta ca discutia despre "palatul lui Basescu" se inchide, el aratand ca a respins propunerea RA-APPS de a i se da sefului statului casa de la Snagov, acest imobil urmand sa fie dat in folosinta unei fundatii.

In replica, presedintele Traian Basescu preciza ca nu a cerut o vila anume, ci o locuinta de serviciu si birou, asa cum prevede legea.

Presedintele Traian Basescu trebuie sa paraseasca vila Lac 3 in maximum 60 de zile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO