USR a depus un proiect de lege pentru revenirea la alegeri în două tururi pentru primari


Ultimul update: Miercuri 08 Mai 2019 12:54
Data publicarii: Miercuri 08 Mai 2019 12:44
Categorie: Stiri Politice
Dan Barna

Uniunea Salvați România a depus la Senat un proiect de lege pentru revenirea la alegeri în două tururi pentru primari. 

Potrivit unui comunicat al USR, proiectul, care modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, este inițiat de deputatul Tudor Benga și senatorii Florina Presadă, Radu Mihail și Nicu Fălcoi.

”De când USR a intrat în Parlament, acest subiect a fost în centrul agendei noastre de reformă electorală. Deoarece exista, însă, o serie de proiecte în circuitul legislativ din partea PNL și PMP, politica noastră a fost să sprijinim proiectele existente și am considerat că nu este nevoie să depunem încă un proiect. Ambele proiecte sunt, însă, astăzi, blocate la Camera Deputaților, motiv pentru care am apreciat că trebuie să depunem un nou proiect, care să aibă, în următoarele 45 de zile, un vot în Senat.

Dacă lumea va merge la vot, după alegerile europarlamentare din 26 mai, vor exista modificări de configurație în Parlament și regimul de jupân absolut al lui Liviu Dragnea va începe să ia sfârșit. Alegerea primarilor în două tururi este cel mai important proiect pentru a readuce România pe traiectoria unei democrații funcționale”, a declarat deputatul USR Tudor Benga.

Proiectul USR vizează modificarea art. 101 din Legea 115/2015 astfel:

„(2) Este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.
(3) În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea prevăzută la alin. (2), se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur, respectiv primii doi candidați dacă sunt aflați în situație de balotaj.
(4) În urma organizării unui nou tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”.

Art. 102 din aceeași lege ar urma să se abroge.

USR consideră că aceste modificări sunt esențiale pentru ca primarul ales să devină cu adevărat reprezentativ, deoarece ar avea susținerea a mai mult de jumătate dintre votanții activi ai localității și, prin urmare, ar dobândi legitimitatea democratică ce îi permite să ia decizii în numele întregii comunități.

”În prezent, România are primari de mari municipii aleși prin votul a mai puțin de 20% din numărul total al alegătorilor.

Exemple: Gabriela Firea (București) – 13,84%, Mihai Chirica (Iași – 15,36%), George Scripcaru (Brașov) – 18,38%, Decebal Făgădău (Constanța) – 16,12% și Adrian Florin Dobre (Ploiești) – 11,07%.” - mai spun cei de la USR.

Actualul sistem de vot, cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, descurajează participarea la vot, sporește neîncrederea în sistemul electoral și favorizează partidele mari, mai afirmă USR.

La alegerile locale din 2012, prezența la vot a fost de 56,39%, în timp ce la alegerile din 2016, a scăzut la 48,43%.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO