Surse: Ilie Sarbu vrea sa demisioneze de la conducerea senatorilor PSD. Cine ar putea sa il inlocuiasca

×
Codul embed a fost copiat

Seful senatorilor social-democrati se pregateste sa faca un pas inapoi in partid, la fel ca si ginerele sau, premierul Ponta. Anuntul a fost facut, momentan, la nivel informal.

Senatorul Ilie Sarbu intentioneaza sa-si anunte demisia de la conducerea grupului PSD din Camera superioara a Parlamentului, au confirmat pentru AGERPRES surse din formatiunea social-democrata. Potrivit surselor citate, aceasta intentie a fost discutata in cadrul reuniunii de luni a conducerii PSD.

Ilie Sarbu ar urma sa faca acest anunt cel mai probabil in viitoarea reuniune a grupului parlamentar. Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, preciza luni ca liderii partidului se vor intalni cu senatorii social-democrati duminica, iar cu deputatii - luni.

Cine l-ar putea inlocui pe Ilie Sarbu

Conform acelorasi surse, un posibil inlocuitor al lui Sarbu la conducerea grupului ar fi senatorul Serban Nicolae. Fost consilier al presedintelui Iliescu, Serban Nicolae este cel care a propus modificarea Codului de Procedura Penala, astfel incat politicienii acuzati de coruptie sa scape de catuse si de arestul preventiv.

Citește și
Ilie Sarbu, Ioan Rus
Razboi in PSD. Un apropiat al lui Ion Iliescu cere excluderea lui Ilie Sarbu si Ioan Rus: "Niste impostori"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Alte surse sustin ca locul lui Sarbu va fi luat de Mihai Fifor, presedintele Comisiei pentru transporturi si energie din Senat. Fifor a fost nominalizat in iulie de Victor Ponta pentru sefia Transporturilor, dar presedintele Iohannis a respins propunerea premierului. El a fost si presedinte al Comisiei parlamentare de ancheta privind terenurile de la Nana.

Reactia lui Serban Nicolae

Senatorul social-democrat Serban Nicolae sustine ca functia de lider de grup nu ii este una "straina" si ca, teoretic, nu s-ar teme de responsabilitatea pe care aceasta o implica insa, in opinia sa, o posibila schimbare a sefiei grupului PSD din Senat ar trebui realizata astfel incat "sa nu bulverseze grupul".

"Am auzit si eu de posibilitatea asta, n-am insa certitudinea ca se va produce, mai ales ca n-am mai discutat cu Ilie Sarbu si nu ne-am intalnit nici la reuniunea Senatului. Nu stiu decat la nivel de stire pe surse. Altminteri, functia de lider de grup nu imi e foarte straina. Am indeplinit in mod formal aceasta functie intre 2006 si 2008, liderul grupului fiind presedintele Iliescu, dar eu am preluat o buna parte din atributiile legate de BP si de negocieri cu celelalte partide. A fost si o perioada mai aglomerata pentru ca s-a suprapus unor evenimente precum suspendarea lui Basescu din 2007, iesirea PD de la guvernare, sustinerea in Parlament a Guvernului Tariceanu. Deci, teoretic, nu m-as teme de responsabilitati, dar important este ca o astfel de schimbare, daca se va produce, sa nu bulverseze grupul si sa nu duca la antagonizari interne si la micsorarea grupului", a declarat marti, pentru AGERPRES, Serban Nicolae.

Potrivit acestuia, daca schimbarea sefiei grupului s-ar produce ca urmare a unor "animozitati personale" ar putea exista riscul ca grupul sa piarda senatori. "Exista un risc (ca grupul PSD din Senat sa piarda membri - n.r.) in masura in care o asemenea schimbare se face pe o formula de animozitate personala sau de conflict personal. Grupul nostru a pierdut cativa oameni valorosi la Senat. De exemplu, Dan Tataru, Catalin Croitoriu, Valer Marian, colegi plecati din PSD si care in socotelile parlamentare ale majoritatii conteaza ca vor", a explicat Serban Nicolae.

Senatorul PSD a apreciat ca liderul grupului ar trebui sa fie o persoana cu "autoritate si echilibru". "E nevoie de un echilibru care sa asigure, si intre membrii grupului PSD si intre membrii coalitiei, cel putin la nivelul Senatului, si pentru asta e nevoie de o persoana care sa aiba si autoritate si echilibru, astfel incat sa se poata impune ca lider si in fata celorlalti colegi, dar sa asigure si un dialog permanent si echilibrat pentru asigurarea majoritatii care sa sustina Guvernul", a mai spus Nicolae.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Revenirea in tara a lui Victor Ponta, anuntata de socru. Cine ii tine locul in PSD la urmatoarea sedinta de partid
Revenirea in tara a lui Victor Ponta, anuntata de socru. Cine ii tine locul in PSD la urmatoarea sedinta de partid

Victor Ponta ar putea reveni in tara la finalul saptamanii viitoare. Anuntul a fost facut de socrul premierului, senatorului Ilie Sarbu, dupa ce miercuri cei doi au vorbit la telefon.

Razboi in PSD. Un apropiat al lui Ion Iliescu cere excluderea lui Ilie Sarbu si Ioan Rus:
Razboi in PSD. Un apropiat al lui Ion Iliescu cere excluderea lui Ilie Sarbu si Ioan Rus: "Niste impostori"

Asa cum era de asteptat, in urma esecului inregistrat de Victor Ponta la alegerile prezidentiale, incep sa apara tot mai multe lupte intre membrii importanti ai Partidului Social Democrat.

MAFIA lemnului, lovita de DNA cu ajutorul
MAFIA lemnului, lovita de DNA cu ajutorul "Romania, te iubesc". Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, urmariti penal

Anchetatorii vorbesc despre 90 de mii de hectare de padure din judetele Bacau si Suceava pe care pretinsi urmasi ai unor familii ce au detinut candva mari proprietati le-au revendicat.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.