Stolojan: Imprumutul nu va fi mai mic de 10 miliarde de euro
Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a declarat a imprumutul extern pe care Romania il negociaza cu FMI si CE se va semna foarte rapid, pana la sfarsitul acestei luni, iar suma va fi undeva peste 10 miliarde de euro, in functie de negocieri.
El a explicat ca atunci cand ai inceput negocierile cu FMI si UE, "toata lumea este cu ochii pe tine", si o tergiversare "ar duce la o lipsa de credibilitate" a Executivului.
Theodor Stolojan a precizat ca evaluarile economice se schimba in fiecare luna, astfel ca, si in cazul Romaniei, luna ianuarie arata "mai rau" decat previziunile Executivului, "trimestrul I fiind, se pare, pe minus, din punctul de vedere al cresterii economice".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In opinia sa, in aprilie va trebui ca Guvernul sa ia noi masuri de ajustare, prin reducerea cheltuilelor, si a aratat ca aceasta evolutie se manifesta la nivelul intregii Europe.
Chiar ministrul de finate, Gheorghe Pogea, a recunoscut joi ca Romania ar putea intra in recesiune.
In ianuarie, exporturile au scazut pentru a treia oara consecutiv. Cu 24% fata de aceeasi luna a anului trecut.
In tot acest timp, si in industrie comenzile au cazut cu 34%. Cel mai bun antidot in acest caz este reluarea creditarii. Nu este imposibil, daca BNR le va lasa bancilor mai multi bani la dispozitie, prin reducerea rezevei minime in valuta, in prezent de 40%.
Acum, bancile sunt obligate ca din fiecare 100 de euro pe care o primesc de la clienti sub forma de depozit sa depuna 40 de euro la BNR. Restul de 60 raman pentru credite.
Daca rezerva minima ar fi redusa la jumatate, banca ar primi inapoi de la BNR 20 de euro, pe care ii poate imprumuta mai departe. La nivelul intregului sistem bancar romanesc, asta ar insemna peste 5 miliarde de euro in plus pentru credite.