Deciziile luate de liderii PSD în prima zi fără Dragnea. Noile propuneri de miniştri

Viorica Dancila
Inquam Photos / Octav Ganea

Comitetul Executiv al PSD a decis în şedinţa de marţi pe cine va nominaliza pentru funcţiile de miniştri ai Justiţiei, Fondurilor Europene şi Românilor de pretutindeni. Şi secretarul general al PSD a fost înlocuit cu acest prilej.

Comitetul Executiv al PSD a început marți seară, de la ora 18:00. Abia după ora 23:00, liderii PSD au început să iasă la declaraţii. Premierul Dăncilă a făcut declaraţii oficiale cu puţin înainte de miezul nopţii, anunţând schimbări atât în partid, cât şi în Guvern. 

 

Desfășurarea evenimentelor live update:

 

UPDATE 00:00 Premierul a spus că s-a opus permanent OUG pe Justiţie. "M-am gândit că nu pot să pun în pericol, să fie activat articolul 7. Nu vreau să mă întorc la insistenţele domnului Dragnea. A fost o opinie a partidului, la un moment dat, nu doar a lui Liviu Dragnea".

Citește și
Prison Break
Netflix a făcut o listă de seriale despre închisoare, după ce Dragnea a ajuns la Rahova
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Premierul a vorbit despre presiuni care au dus la înlocuirea lui Tudorel Toader.

Despre mutarea ambasadei din Israel, Viorica Dăncilă a insistat că trebuie să fie o decizie politică.

"Nu vreau să discut despre statul paralel. Nu că nu ar exista, nu ştiu acest lucru. Am fost plecată 9 ani din România. Obiectivul principal este ce vom face de acum încolo, fără să avem în prim plan justiţia".

UPDATE 23:55 "Olguţa Vasilescu va rămâne în conducerea PSD, e vicepreşedinte. Avem o colaborare foarte bună", a spus premierul. Viorica Dăncilă a precizat că nu va cere retragerea unor europarlamentari de pe lista PSD.

Propunerea de comisar european va fi votată în Comitetul Executiv Naţional.

"E important să mergem înainte şi să strângem rândurile"

"Vreau să nu mai vorbim despre justiţie", a mai declarat premierul.

UPDATE 23:50 Premierul a promis măsuri care să rezolve problema votului din diaspora.

Despre colaborarea cu consilierii săi, Dăncilă a spus: "Cu Anca Alexandrescu exclus. E consilier onorific, mâine o voi elibera din funcţie, şi la partid la fel. Voi lua o decizie în curând şi legată de Darus Vâlcov".

UPDATE 23:45 Viorica Dăncilă a spus că s-a opus excluderilor din partid. Ea a anunţat că data Congresului va fi stabilită săptămâna viitoare, dar probabil va fi la sfârşitul lunii iunie. Luni vor avea loc şedinţa de coaliţie şi BPN.

Nu s-a discutat despre remaniere, a mai precizat premierul, ci ocuparea portofoliilor acolo unde este interimat.

"O să sun la domnul preşedinte să spun că vom trimite noile propuneri, sper să dea un răspuns care să ţină de legalitate", a afirmat Dăncilă.

UDPATE 23:41 Viorica Dăncilă a anunţat nominalizările pentru funcţiile de miniştri: Ana Birchall la Justiţie, Natalia Intotero la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. La Fonduri Europene a fost propusă deputata Roxana Mînzatu. Titus Corlăţean a fost propus vicepremier pentru parteneriate strategice

UPDATE 23:40 Dan Nica va reprezenta grupul europarlamentarilor PSD în Parlamentul European, a anunţat Viorica Dăncilă. Ea a confirmat numirile lui Firea, Nassar şi Stănescu. O singură persoană s-ar fi opus rămânerii la guvernare, a mai spus premierul.

UDPATE 23:37 Viorica Dăncilă a ieşit la declaraţii, după CEx. "Am ascultat opinia colegilor din teritoriu, am discutat despre alegerile europarlamentare şi am luat decizii importante în partid", a spus premierul.

UPDATE 23:20 La ieşire, senatorul Şerban Nicolae a spus că el din principiu a fost împotriva excluderilor, referindu-se la Gabriela Firea, dar şi că, din punctul său de vedere, Codrin Ştefănescu mai are viitor în PSD.

UPDATE 23:10 Gabriela Firea a ieşit de la şedinţă, dar nu a răspuns la întrebări, strigând în schimb la un protestatar care scanda sloganuri anti-PSD.

UPDATE 22:50 Potrivit informaţiilor de la Comitetul Executiv, Ana Birchall rămâne în continuare la Justiţie iar Natalia Intotero este posibil să revină la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, după ce a ratat un loc de europarlamentar. Titus Corlăţean ar fi fost propus vicepremier în locul lui Viorel Ştefan. La Fonduri Europene ar fi fost propusă deputata Roxana Mânzatu, al cărei nume a mai fost vehiculat în trecut pentru acest portofoliu.

De asemenea, premierul ar putea cere o remaniere mai amplă, pemierul urmând să ceară inclusiv schimbarea ministrului de Externe, portofoliu deţinut de ALDE.

UPDATE 21:00 Codrin Ștefănescu, omul lui Dragnea, este înlocuit din funcția de secretar general al partidului.

Rodica Nassar este cea care a fost votată în CEx pentru a-i lua locul lui Codrin Ștefănescu.

UPDATE 20:30 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost validată, în unanimitate, de Comitetul Executiv Naţional al PSD pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei de Bucureşti.

De asemenea, Gabriela Firea redevine, prin votul CExN, vicepreşedinte PSD la nivel naţional.

Miza CEx-ului PSD de marți

 

Marea bătălie în această perioadă în PSD se dă pe funcțiile de conducere. Din informațiile pe care le avem în acest moment, premierul Viorica Dăncilă, care este și președinte interimar al partidului, ar dori să-i debarce de la conducerea PSD pe toți cei care au fost apropiați de Liviu Dragnea, dar ar urma să fie făcute și o serie de schimbări la nivelul Guvernului.

De asemenea, Biroul Permanent Naţional (BPN) al Partidului Social Democrat a decis ca funcţia de preşedinte executiv al formaţiunii să fie preluată de Paul Stănescu.

''Vom intra cu propuneri de miniştri, pentru că săptămâna viitoare se termină interimatul pentru cele trei ministere. Săptămâna aceasta trebuie să trimitem către Cotroceni propunerile pentru aceste trei portofolii. În această după-amiază, în cadrul Comitetului Executiv Naţional, am să cer colegilor mei să vină cu propuneri. Aceste propuneri vor fi votate în CEx. Majoritatea va decide'', a spus Viorica Dăncilă, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD.

Dăncilă a adăugat că, după stabilirea propunerilor, îl va suna pe preşedintele Klaus Iohannis.

''În momentul în care am să văd care vor fi propunerile, îl voi suna pe domnul preşedinte Iohannis, aşa cum am făcut de fiecare dată. Aşa este corect instituţional şi vreau să fiu un om corect. Legat de îmbunătăţirea relaţiilor cu domnul preşedinte, eu am avut întotdeauna deschidere către echilibru şi consens. Dar pentru a avea vreun dialog trebuie ca acest lucru să fie dorit din ambele părţi. Cred că instituţional pentru România trebuie să existe dialog, chiar dacă sunt opinii divergente'', a precizat Viorica Dăncilă.

Preşedintele interimar al PSD a explicat că în CEx al PSD este nevoie şi de o nominalizare pentru funcţia de vice-premier, post care va rămâne vacant prin plecarea lui Viorel Ştefan la Curtea de Conturi Europeană.

Dumitru Buzatu: Voi propune în CEx varianta organizării de alegeri anticipate

 

"Sub imperiul emoţiei sunt foarte mulţi oameni care fac declaraţii. Ceea ce cred eu este că noi, astăzi, trebuie să analizăm câteva ipoteze comportamentale ale PSD în perioada care urmează. Una dintre ipoteze este că PSD trebuie să rămână la guvernare în virtutea majorităţii pe care o are sau presupunem că mai există în acest moment. O altă ipoteză este că PSD trebuie să renunţe la guvernare, oferind această posibilitatea acelora care se erijează în câştigători, deşi a obţine 27% din voturi sau 23 sau 19 nu e chiar o ipostază de câştigător clar al alegerilor, care să stabilească guvernanţii, să stabilească majoritatea. Eu sunt adeptul celei de-a treia soluţii, în sensul că există un grad foarte mare de contestare din partea Opoziţiei, există o opoziţie netă şi făţişă a preşedintelui Iohannis faţă de guvernarea PSD, există şi un vot popular care, sigur, e greu să decelăm cu exactitate cât a fost dat pentru europarlamentare, cât a fost dat împotriva guvernării, cât a fost dat împotriva persoanei Dragnea. Şi atunci, pentru a lămuri lucrurile, eu cred că ar trebui să mergem către alegerile anticipate", a declarat Dumitru Buzatu înainte de şedinţa BPN al PSD, întrebat dacă social-democraţii ar trebuie să plece de la guvernare.

El a adăugat că aceste alegeri ar trebui organizate "în cel mai rapid mod posibil, pentru a nu da posibilitatea acelora care, sigur, contestând vehement guvernarea PSD nu doresc cu adevărat să-şi asume sarcina de guvernanţi".

"Este o ipoteză de lucru, o voi propune în CEx-ul de astăzi, ea trebuie supusă discuţiei şi vom vedea care este comportamentul majorităţii celor care fac parte din structura decizională", a spus Buzatu.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Dăncilă a povestit care a fost ultima discuție cu Dragnea înainte să fie încarcerat
Dăncilă a povestit care a fost ultima discuție cu Dragnea înainte să fie încarcerat

Premierul Viorica Dăncilă a povestit, marți, care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu fostul președinte al PSD Liviu Dragnea, înainte ca acesta să primească sentința de condamnare la închisoare.

Netflix a făcut o listă de seriale despre închisoare, după ce Dragnea a ajuns la Rahova
Netflix a făcut o listă de seriale despre închisoare, după ce Dragnea a ajuns la Rahova

Netflix România a postat pe pagina de Facebook un mesaj care face aluzie la intrarea în închisoare a liderului PSD Liviu Dragnea.

Meniul lui Liviu Dragnea în prima zi petrecută la Penitenciarul Rahova
Meniul lui Liviu Dragnea în prima zi petrecută la Penitenciarul Rahova

Liviu Dragnea a ajuns la penitenciarul Rahova luni, puțin după ora 17:00, însă a sărit peste cină, pentru că ar fi venit cu mâncare de acasă.

Ce spune Gabriela Firea despre momentul în care Dragnea a intrat în închisoare
Ce spune Gabriela Firea despre momentul în care Dragnea a intrat în închisoare

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, marţi, că nu o interesează o candidatură din partea PSD la alegerile prezidențiale.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.