Senatul a adoptat legea lui Şerban Nicolae de scutiri de taxe pentru construirea de cazinouri și pensiuni pe insule

Serban Nicolae

Senatul a adoptat legea lui Şerban Nicolae privind scutiri de taxe şi impozite pentru construirea de cazinouri, magazine și pensiuni pe insule şi grinduri.

Senatul a adoptat luni cu 65 de voturi ”pentru”, 28 de voturi ”împotrivă” şi 6 abţineri iniţiativa legislativă a senatorului PSD Şerban Nicolae privind scutirea de taxe şi impozite pentru cazinouri, magazine şi pensiuni care se construiesc pe insule şi grinduri, inclusiv în Delta Dunării.

Potrivit iniţiativei, în scopul dezvoltării activităţilor economice, creării de locuri de muncă şi creşterii veniturilor bugetare, se instituie un regim fiscal derogatoriu şi un regim juridic special, aplicabile unei anumite categorii de terenuri, construcţiilor edificate pe acestea şi activităţilor economice aferente.

Terenurile la care se referă prezentul proiect se constituie din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat, „cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică şi care fac parte din domeniul public al statului”.

Potrivit unui amendament al senatorului PSD Eugen Teodorovici, dispoziţiile legii se aplică inclusiv terenurilor prevăzute de Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, terenurilor care au un regim de arie naturală protejată, terenurilor aflate în parcuri urbane şi în zone de agrement intravilan, terenurilor inundabile, terenurilor folosite pentru exploataţii agricole sau piscicole şi terenurilor pentru care există deja un regim fiscal derogatoriu.

Citește și
Dosarul Belina
Proiectul lui Șerban Nicolae prin care insula Belina ar ajunge un paradis fiscal: "Ce e ilegal în asta?"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Şerban Nicolae precizează că, prin derogare de la dispoziţiile art. 464 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, terenurile sunt scutite de impozitul pe teren şi taxa pe teren.

În propunerea legislativă mai este precizat că activităţile economice ce se pot autoriza pe terenurile respective sunt cele de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, precum şi cele de servicii conexe acestora.

Jocurile de noroc ce se pot organiza sunt jocuri de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker şi jocuri bingo desfăşurate în săli de joc.

Potrivit sursei citate, pentru jocurile de noroc, toate taxele şi impozitele prevăzute de dispoziţiile OUG 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc se reduc cu 50%.

Totodată, pentru construcţiile şi activităţile economice realizate pe terenurile respective, taxele şi impozitele locale calculate şi datorate potrivit dispoziţiilor Capitolului IX – Taxe şi impozite locale din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal se reduc cu 50%.

În limitele competenţelor legale, autorităţile publice locale pot adopta măsuri stimulative, scutiri şi alte facilităţi, cu caracter temporar sau permanent, care să contribuie la stimularea investiţiilor şi a dezvoltării activităţilor economice, în condiţiile prezentei legi”, se mai arată în textul propunerii legislative.

Senatorul PSD susţine, în expunerea de motive, că propunerea vizează modificarea şi completarea sistemului de facilităţi fiscale, cu scopul explicit de a crea un cadru legal stimulativ pentru dezvoltarea unor activităţi economice pe anumite terenuri, cu specific aparte.

„În prezent, există în zona bazinelor hidrologice, suprafeţe de uscat rezultate fie prin efectul acţiunii naturale al apei şi solului, fie prin efectul unor lucrări de amenajări hidrotehnice (îndiguiri, baraje, lacuri de acumulare, desecări, devieri şi sistematizări de cursuri de apă). Aceste terenuri se constituie în insule, grinduri şi alte asemenea, unele având potenţial de exploatare economică”, mai arată Şerban Nicolae, potrivit News.ro.

Potrivit social-democratului, locuri de muncă, creşterea veniturilor statului, valorificarea potenţialului economic şi dezvoltare durabilă ar putea fi rezultatul unor reglementări fiscale prin care investitorii să fie stimulaţi să-şi implice resursele şi abilităţile antreprenoriale, în interesul comunităţii.

Principala ţintă o reprezintă activităţile de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ, jocuri de noroc, precum şi serviciile conexe acestora”, şi-a încheiat Şerban Nicolae expunerea de motive a propunerii legislative.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Dragnea, contrazis de CJ Teleorman: „Nu se poate pescui pe Insula Belina fără acordul TelDrum“
Dragnea, contrazis de CJ Teleorman: „Nu se poate pescui pe Insula Belina fără acordul TelDrum“

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a susținut că oricine poate pescui pe insula Belina, însă e contrazis de Consiliul Judeţean Teleorman.

Proiectul lui Șerban Nicolae prin care insula Belina ar ajunge un paradis fiscal:
Proiectul lui Șerban Nicolae prin care insula Belina ar ajunge un paradis fiscal: "Ce e ilegal în asta?"

Dosarul Belina are ecouri şi în Parlament. Opoziţia acuză că senatorii PSD i-au pregătit şefului lor un proiect de lege cu dedicaţie.

DNA vrea să afle prejudiciul adus statului în dosarul Belina. Liviu Dragnea:
DNA vrea să afle prejudiciul adus statului în dosarul Belina. Liviu Dragnea: "Este foarte periculos"

Contractele de închiriere a zeci de hectare din baltă Belina şi braţul Pavel vor fi verificate de experţi.

Ponta îl atacă dur pe Dragnea în cazul ”Belina”. ”Lăcomia bolnavă a unui singur om”
Ponta îl atacă dur pe Dragnea în cazul ”Belina”. ”Lăcomia bolnavă a unui singur om”

Victor Ponta l-a atacat dur pe Liviu Dragnea în cazul dosarului DNA privind lacul Belina, menționând că totul a plecat de la ”lăcomia” sa.

Afacerea
Afacerea "Belina": DNA verifica modul in care 80 de hectare de teren au ajuns la Teldrum, presupusa firma a lui Liviu Dragnea

Afacerea "Belina" ajunge in atentia expertilor.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.